Nyár végéig negatív maradhat a negatív infláció

Az elemzői várakozásoknál ugyan kisebb mértékben csökkentek a fogyasztói árak márciusban, de a szakértők szerint a nyár végéig még fennmaradhat a negatív infláció, a jegybank pedig tovább csökkentheti az alapkamatot.


Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: elsősorban az üzemanyagok drágulása miatt lassult a fogyasztói árak csökkenésének üteme márciusban, emellett a feldolgozatlan élelmiszerek árának emelkedése is felfelé hajtotta az inflációt. Hozzátette, hogy bár éves szinten a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, havi összevetésben azonban tovább nőtt, ami véleménye szerint az erősödő keresletet tükrözi. A szolgáltatások árában szintén meglátszik a hónapok óta élénkülő kereslet.

Németh Dávid várakozása szerint a nyár végéig továbbra is negatív tartományban lehet az infláció, amely várhatóan augusztusban fordul át emelkedésbe. A szakember decemberben már 2 százalék fölötti év/éves mutatóra számít, az éves átlagos inflációt pedig 0,1 százalékra várja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokat értékelve kiemelte, hogy a maginfláció 1 százalék maradt, ami továbbra is tükrözi az inflációs nyomás hiányát. A szakértő szerint is augusztusig folytatódhat a defláció, azonban ennek mértéke fokozatosan enyhülhet. Előrejelzése szerint az idei átlagos infláció is enyhén negatív lehet, 2016-ban pedig 2,5 százalékra nőhet. 

Kifejtette, hogy az inflációra nézve mérséklődtek a lefelé mutató kockázatok az olajárak emelkedése és a dollár jelentős erősödése miatt. Azonban tartósan alacsony olajárak esetén további rezsicsökkentés sem zárható ki, ami további lefelé mutató kockázatot jelent. Az áremelkedést fékezik még az oroszországi élelmiszer-beviteli korlátozások is, amelyek tartósan lefelé szoríthatják az európai, és ezen keresztül a hazai élelmiszerárakat. 

Mivel az átlagos áremelkedés mértéke belátható időn belül feltehetően nem éri el az inflációs célkitűzést, így a jegybank tovább csökkentheti, majd a jövő év végéig alacsony szinten tarthatja az alapkamatot - tette hozzá Suppan Gergely.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői arra számítanak, hogy az inflációs ráta a következő hónapokban is nulla százalék körül ingadozhat, és csak az év végén kerülhet stabilan a pozitív tartományba, "ha az olajár nem szól közbe". 

Amennyiben a forint jelentősen erősödne az elkövetkezendő hetekben-hónapokban, az veszélyt jelentene a jegybank inflációs céljára, aminek következtében a monetáris tanács a márciusban újraindított kamatcsökkentési ciklust elnyújthatja egészen addig, amíg a forint újra el nem kezd gyengülni - fejtették ki az MTI-hez eljuttatott kommentárjukban.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: