A béremelkedés motorja a gazdasági növekedés

A béremelkedés motorja a gazdasági növekedés – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában a Központi Statisztikai Hivatal közlését kommentálva, miszerint az első negyedévben 4,1 százalékkal nőttek a bruttó bérek.


Hozzátette: nagyon egészséges folyamat zajlik, mert a 2010 előtti időszakkal ellentétben nem hitelből emelkednek a bérek.

Immár 27 hónapja nőnek a reálbérek, és ez segíti a fogyasztás folyamatos bővülését is, ami hozzájárul a gazdasági növekedéshez – jegyezte meg az államtitkár.

Kitért arra, hogy a foglalkoztatás növekedésében is egészséges folyamatok mutatkoznak. A versenyszférában a foglalkoztatottak száma 60 ezerrel nőtt, ami az államtitkár szerint a magyar viszonyok között megfelel a 2-4 százalék közötti GDP-növekedésnek.

Elmondta, hogy a “Gyere haza, fiatal” elnevezésű program keretében hamarosan megkötik az első szerződést. Már majdnem 360 olyan álláshely van, amelyet munkaadók kifejezetten olyan embereknek ajánlottak fel, akik szeretnének hazatérni külföldről.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: