A görögök maradnak az eurózónában

Az ECB meggyőződése, hogy Görögország az euróövezet tagja marad - jelentette ki Vítor Constancio alelnök, és egyúttal sürgette az athéni kormányt, hogy mielőbb jusson megállapodásra az ország nemzetközi hitelezőivel.


Jogilag lehetetlen kizárni egy országot az eurózónából, egy adott ország viszont önként kérheti a kilépést - mondta a jegybank pénzügyi stabilitási jelentését ismertető sajtóértekezletén Vítor Constancio.

Azt feltételezzük, hogy ez nem fog megtörténni, meggyőződésem, hogy ez nem fog megtörténni - fogalmazott az alelnök a Görögország euróövezeti tagságának megszűnését firtató kérdésre válaszolva. Nehéznek minősítette a helyzetet, de úgy vélte, hogy a 2007-2011 közötti időszakhoz képest Európának most több eszköze van arra, hogy megakadályozza a görög fejlemények fertőző hatásának átterjedését az euróövezet más országaira.

Az ECB szerint az utóbbi fél év alatt megnőtt politikai bizonytalanság miatt jelentősen emelkedett annak a kockázata, hogy Görögország nem tudja törleszteni államadósságát. A görög bankszektorból jelentős mértékben vonták ki betéteiket a tulajdonosok, az ország nem képes a nemzetközi pénzpiacokról finanszírozni magát és vagyonának minősége is romlott.

A bank sürgeti Görögországot, hogy jusson megállapodásra hitelezőivel, mert ellenkező esetben azt kockáztatja, hogy rontja a finanszírozási feltételeket az euróövezet többi tagállamának számára. A pénzpiacok reagálásai eddig jelentéktelenek voltak a görög eseményeket illetően, de ha nem jutnak gyorsan dűlőre a strukturális reformok végrehajtásának szükségességéről, az euróövezet más veszélyeztetett országainak esetében emelkedhetnek a kockázati prémiumok - figyelmeztetett az alelnök.

Görögország finanszírozásának meghosszabbításáról február 20-án kötött megállapodás alapján a görög kormánynak egyeztetnie kell részletes reformjavaslatait a nemzetközi hitelezőkkel, majd az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak is rá kell bólintania az alkura, különben nem folyósítják a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség határára sodródott országnak.

A tárgyalások helyzetéről egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot a héten. Miközben a görög vezetők, élükön a miniszterelnökkel és a pénzügyminiszterrel, azt bizonygatják, hogy célegyenesbe értek a tárgyalások, a hitelezők képviselői, köztük Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, arra figyelmeztettek, hogy a megállapodás megkötéséhez még sok munkára van szükség.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: