A Mol is kelendő lehet

Hétfőtől lép életbe az MSCI feltörekvő piaci indexeinek új súlyozása. A várakozások szerint a Mol súlya csökkenhet, s emiatt pénteki zárásban elég élénk lehet az olajipari papír kereskedése.


Hétfőtől lépnek életbe az MSCI feltörekvő piaci indexcsaládjában. Az indexeket korábbi becslések szerint mintegy 160-180 milliárd dollárnyi vagyont kezelő tőzsdén jegyzett alap követi, így az indexsúlyok változása jelentős vételi vagy eladó nyomást generálhat egyes részvények piacán, amikor az ETF-ek átállnak az új súlyokra.

A május közepi felülvizsgálat során a Portfolio.hu értesülései szerint a Mol kivételével a magyar részvények súlya nem változik. Az olajipari papír esetében azonban az a komponens változik, amely az indexsúly kiszámításánál a közkézhányadot veszi figyelembe. Az eddigi 40 százalék helyett már csak 35 százalékos közkézhányaddal számolnak, ennek következtében a Mol súlya az MSCI Magyarország Standard indexben 24,7 százalékról 22,9 százalékra csökken. De nem csak ebben az indexben, hanem az összes feltörekvő piaci mutatóban is nagyjából 12,5 százalékkal apad a Mol súlya.

Hogy pontosan ez mennyi Mol-eladást generálhat a holnapi kereskedés végén, nehéz megmondani. Az indexet követő alapoknak szintén korábbi becslések szerint csak mintegy kétharmada passzívan kezelt alap. Az aktívan kezelt portfóliók közül sok már felkészülhetett a változásra, de a passzívan kezeltek esetében is vannak olyan technikák, amelyekkel nem kell az utolsó pillanatra hagyni a részvények eladását. 

Mi úgy számolunk, hogy a hétfői változás miatt akár a részvény egynapi forgalmának megfelelő mennyiségű részvényre is érkezhetnek eladók holnap - mondta Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője a Napi.hu-nak.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: