A román államháztartási hiány növekedni fog

Az Európai Bizottság szerint a román államháztartási hiány jelentősen nőni fog 2016-ban, amikor eléri a bruttó hazai termék (GDP) 3,5 százalékát - derül ki az uniós végrehajtó szerv tavaszi gazdasági előrejelzéséből, amelyet kedden tettek közzé.


A jelentés Romániára vonatkozó része megállapítja, hogy az idei államháztartási hiány várhatóan GDP-arányosan 1,6 százalék lesz, ez enyhén meghaladja a tavalyi 1,5 százalékot. A jelentés szerint 2016-ban jelentős romlás várható, a hiány ugyanis több mint kétszeresére nő. Ennek okát Brüsszel a román kormány által tervezett adócsökkentésekkel magyarázza.

A jelentés megemlíti, hogy a kormány június 1-jétől kedvezményes, 9 százalékos  általános forgalmi adót (áfa) vezet be az élelmiszerekre, emellett január 1-jétől 20 százalékra csökkenti az általános áfát a jelenlegi 24 százalékról. A kormány megszünteti az ipari létesítményekre kivetett úgynevezett oszlopadót, a jövedéki adót is csökkentik, és megszűnik az osztalékadó.

A jelentés szerint a román államadósság GDP-arányosan 42,4 százalékra nő 2016-ban a 2014-ben jegyzett 39,8 százalékról.

Ugyanakkor az Európai Bizottság felfelé módosította a román gazdaság teljesítményére vonatkozó előrejelzéseit. 2,8 százalékra javította a korábban közölt 2,7 százalékról az idei várható román gazdasági növekedést. 2016-ban 3,3 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 2,9 százalék helyett. A gazdaság teljesítményének javulását a belföldi fogyasztás és a befektetések várható növekedésével indokolják.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: