Brüsszel ismerteti adózási akciótervét

Szerdán úgynevezett orientációs vitát tartott a társasági adózás témakörében az Európai Bizottság biztosi kollégiuma, a testület júniusban ismerteti erre vonatkozó akciótervét.


Azt már most közölte a brüsszeli testület, hogy kísérletet fog tenni az egységes konszolidált társasági adóalap ötletének feltámasztására az adóelkerülés lehetőségének mérséklése érdekében.

A novemberben hivatalba lépett bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker a testület kiemelt céljaként határozta meg az adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelmet. Nem sokkal később védekezésre kényszerült, miután kiderült, hogy az általa csaknem 20 éven át vezetett Luxemburg adóhatósága nemzetközi nagyvállalatok százainak tette lehetővé, hogy a nagyhercegségben a töredékét róják csak le annak az adónak, amelyet abban az államban kellett volna megfizetni, ahol a bevétel, profit keletkezett.

Az orientációs vitát követően a biztosi testület közleményben tudatta: új megközelítésre van szükség a társasági adóztatásban a visszaélések visszaszorítása, az üzleti légkör javítása és az állami bevételek fenntarthatósága érdekében.

Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület alelnöke világossá tette, hogy a társasági adóztatás tagállami hatáskör, ám az uniónak világos kereteket kell teremtenie a versenyképes és méltányos adópolitika számára.

"Minden vállalatnak, legyen kicsi vagy nagy, eleget kell tennie a rá eső adókötelezettségnek, abban az országban, ahol a profitot megtermeli" - húzta alá a lett politikus.

Pierre Moscovici adópolitikai biztos szerint a ma alkalmazott megközelítés fölött eljárt az idő.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: