Csökkentheti alapkamatát az MNB

Londoni pénzügyi elemzők szerdai előrejelzései szerint valószínűleg 1,50 százalék alá csökkenti alapkamatát a jelenlegi monetáris enyhítési ciklus végére a Magyar Nemzeti Bank (MNB).


A City elemzői közösségében mindazonáltal markánsan eltérnek a vélemények arról, hogy az MNB-nek lesz-e mozgástere a kamatcsökkentések folytatására a lélektani határnak tekintett 1,50 százalékos alapkamat elérése után.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az MNB keddi 0,15 százalékpontos kamatcsökkentésére visszatekintő szerdai értékelésükben közölték: az ő olvasatuk szerint a kamatdöntéshez fűzött monetáris tanácsi közlemény az enyhítési ciklus folytatódását valószínűsíti. 

A ház jelenlegi előrejelzése ennek alapján az, hogy 2015 végére 1,35 százalékig csökken az MNB alapkamata a jelenlegi 1,65 százalékról.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint úgy tűnik ugyanis, hogy a monetáris tanácsot változatlanul aggasztják az élelmiszer- és a nyersolajárak csökkenéséből a maginflációra háruló másodikkörös inflációs hatások.

A ház szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a külső kockázati bizonytalanságok - például a görögországi válság - miatt a magyar jegybank júniustól "fontolóra veszi" az enyhítési ütem mérséklését, és 0,10 százalékpontos kamatcsökkentési lépésekre vált.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt jósolták szerdai előrejelzésükben, hogy az MNB monetáris tanácsa a júniusra várt kamatcsökkentés után is folytatja az enyhítési ciklust, jóllehet a kamatcsökkentési ütem mérséklődhet.

A GS londoni elemzői szerint az inflációs kilátások mellett az is alátámasztja az MNB enyhítésre hajló alapállását, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő a minap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső fizetési mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Goldman Sachs mindezek alapján azzal számol, hogy a monetáris tanács 1,25 százalékos alapkamaton fejezi be a jelenlegi enyhítési ciklust.

A cég jelentősen lefelé módosította ezt a prognózisát, korábban ugyanis 1,60 százalékos alapkamaton várta az MNB kamatcsökkentési  ciklusának végét.

A Cityben vannak hasonlóan agresszív előrejelzések a magyar jegybank várható további kamatpályájára.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni elemzőinek jelenlegi várakozása az, hogy a monetáris tanács a harmadik negyedévben is minden egyes kamatdöntő ülésen csökkenti az alapkamatot. A ház szerint a kérdés csak az, hogy júniusban az MNB átvált-e 0,10 százalékpontos lépésenkénti ütemre az eddigi 0,15 százalékpontról.

Az RBS elemzői 1,20-1,30 százalék közötti alapkamaton várják az enyhítési ciklus végét, és véleményük szerint a forint euróárfolyamának nagyon kiugró és tartós gyengülése kellene e kamatkilátás módosulásához. 

Más nagy londoni házak ugyanakkor jóval konzervatívabb prognózisokat tartanak érvényben.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői még egy 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak a jövő hónapban, és azzal számolnak, hogy az így elért 1,50 százalékos alapkamaton véget is ér az enyhítési ciklus. 

A ház szerint ezt az előrejelzést alátámasztja egyebek mellett az, hogy a forint április közepe óta 4,2 százalékkal gyengült az euróhoz képest, ami önmagában is a monetáris kondíciók lazításának felel meg. A Barclays elemzőinek érvelése szerint emellett a teljes kosárra számolt infláció is irányt váltott: januárban mínusz 1,4 százalék, áprilisban mínusz 0,3 százalék volt tizenkét havi összevetésben.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai szintén úgy tartják, hogy a magyarországi defláció enyhülése és a magyar gazdaság erőteljes növekedése közepette az MNB-nek már nem maradt jelentős enyhítési mozgástere.

E cég alapeseti előrejelzése is az, hogy a monetáris tanács még egy 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést végrehajt júniusban, és 1,50 százalékos alapkamaton befejezi az enyhítési ciklust.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: