Csökkentik a közszférában dolgozók számát

Szerbiában az év végéig legalább 9 ezerrel csökkentik a közszférában dolgozók számát  - jelentette be hétfőn Belgrádban Kori Udovicki államigazgatási miniszter.


A tárcavezető hozzátette: a hétmilliós Szerbiában jelenleg több mint 493 ezren dolgoznak a közszférában, az állami vállalatok dolgozóival együtt azonban ez a szám eléri a 780 ezret is. Azt is hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal való korábbi megbeszélések során sokkal nagyobb mértékű elbocsátásokról volt szó. Néhány hónapja a szerb sajtóban még több mint 20 ezres létszámcsökkentésről lehetett olvasni.

A miniszter kiemelte, hogy a közszférában dolgozók létszámcsökkentéséről szóló törvény várhatóan a nyáron kerül a parlament elé, és ezt követően, szeptembertől kezdődhet meg alkalmazása. 

Szerbia az idén 700 millió eurót szeretne megtakarítani, ennek legnagyobb részét - mintegy 400 millió eurót - a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak csökkentésével érnék el. A szerb kormány tavaly november elsejétől már csökkentette a közszférában dolgozók fizetését. A költségcsökkentés részeként megvonták a támogatásokat a veszteséges állami vállalatoktól, illetve a racionalizáció része a közszférában dolgozók számának csökkentése is.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: