Hol képzelhető el vidéki turizmus?

Sikeres gazdaságfejlesztés, illetve sikeres vidéki turizmusfejlesztés csak ott képzelhető el, ahol mindezt van mire építeni – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Ikrényben, a Múlttal a jövőért című program zárókonferenciáján.


Szakáli István Lóránd úgy fogalmazott, hogy csak azok a közösségek lesznek sikeresek, ahol van mit megmutatni, ehhez azonban először számba kell venni, hogy mik az értékeink, mik a büszkeségeink. Ehhez a legjobb alap a 2012-ben elfogadott nemzeti hungarikumokról szóló törvény - mondta.

Hozzátette: a törvény elfogadása „fontos lépés volt”, mert az a cél, hogy a helyi értékeink az őket megillető helyet foglalják el mindennapjainkban.

Ahhoz, hogy a reális önbecsülésünkhöz való utat megtaláljuk, elfoglaljuk helyünket Európában és a világban, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mit nyújtottunk, mit nyújthatunk még Európának és a világnak – fogalmazott.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a kormány már elfogadta, s reményei szerint az országgyűlés is napokon belül elfogadja a hungarikum törvény módosítását.

Elmondta, a módosításokkal az eddigi tapasztalatokat építik be a törvénybe. Példaként említette, hogy a hatályban lévő jogszabály „nem hordozta magában azt az üzenetet, hogy egy olyan nemzeti törvényről van szó, amely nemcsak a magyarországi magyarságról, hanem világszerte az egész magyarságról szól”.

Kifejtette, a törvénnyel a „határon túli közösségeket nem sikerült kellően megszólítani és bevonni őket abba a munkába, amelynek magyarországi eredménye siker”.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy ötszáz település alkotta meg helyi értéktárát, emellett minden megyében és a fővárosban is megalakultak a megyei értéktárak.

A Múlttal a jövőért című projekt elsődleges célja a Rábcatorok kistérséget alkotó, illetve azzal együttműködő 18 településen a helyi értékek megtalálása, azok megismertetése.

A tavaly nyár végén indult projektben például tíz településen helyeztek ki információs táblákat a helyi értékekről, tíz egységes arculatú pavilont készítettek, ahol a rendezvényeken a helyi termékeket tudják majd kínálni. Emellett rendezvényeken mutatták be, hogy a később kialakítandó kapcsolódási pontokat hogyan tudja a terület a turizmusban és a gazdaságfejlesztésben közösen erősíteni.

A projekt száz százalékos támogatottsággal, mintegy ötvenmillió forintból valósult meg.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: