Kamatdöntő ülés lesz a héten

A monetáris tanács kamatdöntő ülése lesz piaci szempontból a következő hét legfontosabb eseménye, de emellett a KSH is közöl néhány adatot, köztük az első negyedév beruházásainak alakulásáról.


Kedden tartja e havi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. A piaci várakozás szerint a testület újabb 15 bázisponttal csökkenti a jelenleg 1,80 százalékos alapkamatot. A jegybank hosszabb szünet után márciusban kezdett újabb kamatcsökkentési ciklusba, abban a hónapban, majd áprilisban is 15 bázisponttal mérsékelte irányadó kamatát. Elemzők arra számítanak, hogy további hasonló lépésekkel várhatóan 1,5 százalékig csökkenhet az alapkamat.

Szerdán a kiskereskedelem márciusi adatait közli második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az első becslés szerint márciusban 6,5 százalékkal, az első negyedévben 7,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év azonos időszakához képest. A forgalom növekedése ezzel 21. hónapja töretlenül folytatódott. Az első negyedévben az élelmiszerfogyasztás 4,3 százalékkal, a nem élelmiszerjellegű termékek értékesítése 8,9, az üzemanyag fogyasztás 9,7 százalékkal emelkedett.

Csütörtökön több statisztika is megjelenik: az első negyedév beruházási adatai mellett munkaerő-piaci mutatókat is közöl a KSH. 

A tavalyi utolsó negyedévben a nemzetgazdasági beruházások 1,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1787 milliárd forintot tett ki. Az előző negyedévhez képest a beruházások 0,2 százalékkal nőttek 2014 utolsó negyedévében. Tavaly összesen 5216 milliárd forintot költöttek beruházásra Magyarországon, összehasonlító áron 14 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a nemzetgazdasági ágak többségében nőttek a beruházások  

A február-áprilisi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok is csütörtökön jelennek meg. Az előző időszakban, január-márciusban 4 millió 117 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 79 ezerrel, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A munkanélküliek száma 348 ezer volt ugyanebben az időszakban, 17 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal 7,8 százalékra csökkent. Ez az arány ugyanakkor a tavaly május-július közötti időszak óta a legmagasabb.

Pénteken az ipari termelői árak áprilisi alakulásáról közöl adatokat a statisztikai hivatal. Márciusban 2,4 százalékkal csökkentek a termelői árak 2014 azonos hónapjához képest. Ezen belül a belföldi értékesítés árai 3,4, az exportértékesítésé 1,8 százalékkal mérséklődtek. Az év első három hónapjában a termelői árak 2,2 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakitól, ezen belül a belföldi 4,2, az exportértékesítési árak 1,0 százalékkal csökkentek.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: