Kétszázmilliárd a tét

Bár a helyi önkormányzatok a múlt év végén nagyjából 550 milliárd forintot tartottak betétekben, ebből hozzávetőlegesen 200 milliárd lehetne az az összeg, amelyet – bejelentett szándékai szerint – azonnal a Magyar Államkincstárhoz terelhetne a kormány - írta a Világgazdaság.


Lázár János Miniszerelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormányzat szándékai szerint törvényben szabályozzák a továbbiakban az állami és önkormányzati pénzlekötéseket. Alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják.

Az MNB statisztikái szerint a helyi önkormányzatok betétállománya 549,58 milliárd forintot ért el 2014 végén - ez majdnem 15 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál -, ám ennek csak a töredéke az az összeg, amelyet a kincstárnál fektethetnének állampapírba a települések. Az önkormányzati betétek majdnem 60 százaléka - több mint 327 milliárd forint - ugyanis látra szóló és folyószámlabetétben volt az év végén, vagyis ennek nagy része gyaníthatóan olyan forrás, amely szükséges a mindennapi működéshez.

Értékpapírból pedig 2015 márciusában mindössze 26,3 milliárd forintnyi állomány volt a helyi önkormányzatoknál, amelynek ráadásul majdnem a felét - 12,4 milliárd forintot - eleve állampapírban tartották. Befektetési jegyekből 9,1 milliárd forintnyit tartottak az önkormányzatok, részvényük pedig - piaci értéken - 2,6 milliárd forintért volt a számláikon.

A kincstárnak ugyanakkor nem kizárólag az önkormányzatoktól jövő plusz milliárdokkal kellene számolnia, hanem az állami, önkormányzati kezelésben, illetve felügyelet alatt lévő cégek lekötött pénzeszközeivel is. Ennek mennyiségét viszont gyakorlatilag lehetetlen megbecsülni, bár a végső mérleg itt is százmilliárdos nagyságrendű lehet - írta a lap.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: