Meglepetést okozott a német adat

Közel 14 éves csúcsra emelkedett a GfK gazdaságkutató intézet júniusra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe: a szerdán közölt adatok szerint az index 10,2 pontra emelkedett a májusi 10,1 pontról.


A 10,2 pontos érték 2001 októbere óta a legmagasabb szint, akkor 11,0 ponton állt a mutató. A piaci elemzők többsége 10 pontos értékre számított júniusra. A következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója 3 ponttal 38,3 pontra emelkedett. A fogyasztók vásárlási hajlandósága 4,3 ponttal 62,6 pontra növekedett.

Valószínűleg az inflációs várakozások emelkedése miatt, a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója viszont csökkent, 3,1 ponttal 52 pontra csúszott le az előző havi 55,1 pontról, de ez még mindig nagyon kedvező érték.

A gazdaságkutató elemzése szerint a minden hónapban 2000 fogyasztó megkérdezése alapján készülő felmérés adataiból arra lehet következtetni, hogy idén a magánfogyasztás lesz a gazdasági növekedés fő húzóereje. A fogyasztók, elsősorban a rendkívül erős belső keresletet látva, kedvezően értékelik Németország gazdasági helyzetét, bár a növekedés az első negyedévben érezhetően megtorpant.

Az előzetes adatok szerint január-márciusban 0,3 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék az előző negyedévhez képest, ami jóval alacsonyabb az október-decemberi időszak 0,7 százalékához képest. A növekedést a külkereskedelem fogta vissza.

A kedvező foglalkoztatottsági helyzet, a jövedelmek növekedése és az alacsony infláció eredményeként a német fogyasztók vásárlási kedve töretlen, amiből a kiskereskedelem húz hasznot. Ezt mutatja az is, hogy az idei első negyedévben 3,6 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Bár a jelek szerint még mindig nincs tartós hatása a német fogyasztókra a görög adósságválságnak, a délkelet-európai ország euróövezeti tagságának esetleges megszűnése, csakúgy mint az ukrán válság és az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet előretörése, jelentősen csökkentheti a fogyasztást Németországban - figyelmeztetett a gazdaságkutató.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: