Norvég Alap: minden rendben volt

A Norvég Civil Támogatási Alap hatékonyan és az előírásoknak megfelelően működik, áll a PKF Littlejohn könyvvizsgáló jelentésøben.


Megnyugtató, hogy a könyvvizsgálat eredményei pozitívak - nyilatkozta Vidar Helgesen európai ügyekért felelős miniszter.

Norvégia az EGT és Norvég Alapon keresztül olyan civil szervezeteket támogat, amelyek a demokratikus értékek és az emberi jogok érvényesülését kívánják előmozdítani Magyarországon. A Norvég Civil Támogatási Alap kerete 13,5 millió euró. A londoni székhelyű PKF Littlejohn könyvvizsgáló cég 2014 őszén kapott megbízást a program és a helyi alapkezelő átvilágítására - olvasható a norvég nagykövetség honlapján.

Eszerint a vizsgálat lezárult, és a jelentésből kiderül, hogy az alap forrásainak kezelése és az ellenőrzési mechanizmusok az előírásoknak megfelelnek. A jelentés a norvég támogatási alap kezelésének hatékonyságára is kitér.

Az alapkezelőn kívül néhány projektet is megvizsgált a PKF Littlejohn, és általába véve pozitív eredménnyel zárultak ezek a vizsgálatok is. Néhány apróbb hibára fény derült, ezek korrigálása a közeljövőben várható.

A vizsgálati eredmények alapján a PKF Littlejohn bizonyos fejlesztéseket javasol az alapkezelési és ellenőrzési rendszerben. A norvég külügy figyelembe veszi ezeket az ajánlásokat az EGT és Norvég Alap kezelésére irányuló további munkája során.

A civil szervezeteket támogató norvég alap hatósági nyomásnak volt kitéve, a helyi alapkezelőnél rendőrségi razziára is sor került - olvasható a közleményben.

A magyar hatóságok megszegték az EGT és Norvég Alap kezelésére vonatkozóan megállapodásokat, melyeket a donor országokkal kötöttek. 2014. május 9-én Norvégia felfüggesztette a magyarországi támogatások kifizetésének egy részét.

Párbeszédet kezdeményezünk a magyar hatóságokkal, azzal a céllal, hogy az alapvető demokratikus értékekből kiindulva és tiszteletben tartva a civil szervezetek függetlenségét, valamint az érvényben lévő megállapodásokat megoldást találjunk a kialakult helyzetre - nyilatkozta Helgesen.

Az EGT alapokon keresztül a civil szervezeteknek nyújtott norvég támogatás csaknem 160 millió euró a 16 kedvezményezett országban. A magyarországi program egyike annak a 13 civil támogatási alapnak, amelyek könyvvizsgálaton esnek át e napokban.

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott értékelési jelentés kimutatta, hogy a balti, a közép- és a dél-európai országokban a norvég támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a helyi civil szervezetek hatékonyabban elláthassák azt a szerepet, ami egy nyitott és demokratikus Európában a civil szervezetekre hárul - olvasható az oldalon.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: