A válság óta nem volt ilyen

A pénzügyi válság óta nem látott mértékű tőkét vontak ki a befektetők a múlt héten a feltörekvő piaci alapokból, elsősorban Kínából menekült a pénz.


Csütörtökig összesen 9,3 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a héten a befektetők a feltörekvő piaci alapokból az EPFRE adatai szerint, ez a legmagasabb összeg 2008-óta - írja a Financial Times. A vesztes egyértelműen Kína, az országban befektető részvényalapokból 7,1 milliárd dollárnyi tőke távozott, abból az eszközosztályból, amely az ezt megelőző időszakban rekordmértékű beáramlást tudott elkönyvelni, köztük május utolsó hetét, amikor soha nem látott nagyságú összeg, 4,1 milliárd dollár érkezett ezekbe az alapokba.

A globális feltörekvő piaci alapokból 829 millió dollárnyi tőkekivonás történt, a Latin-Amerikában befektető alapokból ezen belül 442 millió dollár távozott. A feltörekvő piacok egyre nagyobb nyomás alá kerülnek a dollár erősödése miatt, ez ugyanis rendszeresen a feltörekvő piaci eszközök alulteljesítését eredményezi - írja a lap. Az elmúlt hónapban az orosz rubel 8,6 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, a kolumbiai peso 5,9, a maláj ringit 3,2 százalékot.

A lap szerint a feltörekvő piaci kötvényeken különösen erős volt a nyomás, mivel a drasztikusan megugró német kötvényhozamok és az amerikai gazdaságról érkező friss hírek a befektetőket a kockázatosabb, alacsonyabb besorolású eszközök felé meglévő kitettségük újragondolására kényszerítette. Ráadásul több feltörekvő gazdaságnak is lassulással kell szembenéznie, mivel a nyersanyagok iránti kínai kereslet lanyhult és a kínai hitelkiáramlásban tapasztalt boom fékeződni látszik. A héten a Világbank is figyelmeztetett, a feltörekvő gazdaságoknak strukturális lassulással kell szembenézniük, amely akár évekig is eltarthat.

Kína más tészta

A héten a legnagyobb tőkekiáramlást elszenvedő kínai részvénypiacnak más jellegű problémával kell szembesülnie. A gazdaság lassulása ellenére a sanghaji és a senzeni tőzsdén több mint megduplázódtak az árfolyamok az elmúlt egy évben, s ezzel a világ legjobban teljesítő tőzsdéi lettek ebben az időszakban. Azonban a rallyt nem a külföldi intézményi befektetők, hanem a lakosság táplálta, milliószámra nyíltak az új értékpapírszámlák, a részvényforgalom megugrott, s eközben a részvényvásárlásra felvett hitelek állománya drasztikusan bővült.

Míg a sanghaji tőzsdén forgó részvények átlagos P/E (árfolyam/nyereség) hányadosa egy éve még csak 9,7 volt, ez mostanra már 25,7. A sanghaji tőzsdén most átlagosan 38 százalékkal magasabb árat lehet elérni egy tőzsdei bevezetés során, mint a külföldiek által korlátlanul elérhető hongkongin, ez jól mutatja a két piaci közötti árazásai szakadék nagyságát - írja az FT.

Mindenki úgy véli, ez egy lufi, azonban ez a vélekedés már jó ideje tartja magát - mondta Markus Rosgen, a Citi ázsiai részvénystratégája. Az elemzők ezzel kapcsolatos véleményét viszont jelentősen befolyásolja pozicionáltságuk. Aki benne van, az nem lufit lát, hanem bikapiacot - tette hozzá a szakértő.

Nem lépett az MSCI

A héten fontos fejlemény volt, hogy az MSCI globális indexszolgáltató úgy döntött, a sanghaji tőzsdén forgó "A" részvényeket egyelőre nem veszi be globális feltörekvő piaci indexeinek kosarába, holott sokan várták ezt a lépést. Ennek jelentősége abban állt volna, hogy az MSCI indexeit követő mintegy 1700 milliárd dollárnyi tőkét mozgató passzív portfóliókba meg kellett volna vásárolni az "A" részvényeket is, s ez extra keresletet generált volna a piacon.

A lépés logikus lett volna, hiszen a kínai piac kapitalizációja hatalmas részt hasít ki magának az összes feltörekvő piac közül. Az MSCI azonban befektetőkkel konzultálva úgy döntött, a kínai szabályozási korlátozások miatt - tőkeáramlások korlátozása, külföldiek kínai vállalatokban történő tulajdonszerzésének korlátozása - egyelőre nem veszi be ezeket a részvényeket. Ez szintén hozzájárulhatott a héten mért hatalmas tőkekiáramláshoz.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: