Agresszívat lépnek az oroszok

Az orosz jegybank hamarosan agresszívan elkezdi feltölteni tartalékait, ezzel is próbálván erősíteni az ország elmúlt időszakban meggyengült pénzügyi rendszerét.


Az orosz jegybank tervei szerint a következő években agresszívan elkezdi újratölteni az ország arany és devizatartalékait, hogy ezzel erősítse az ország elmúlt időszakban meggyengült pénzügyi rendszerét - mondta Elvira Nabiullina , az orosz jegybak (CBR) elnöke egy konferencián a Dow Jones tudósítása szerint. A bank azt szeretné, ha az ország tartalékai a jelenlegi 300 milliárd dollárról  500 milliárd dollárra nőnének a következő évek folyamán.

Nabiullina szerint az orosz pénzügyi rendszer alkalmazkodott a nehéz körülményekhez és eddig sikerült semlegesítenie a pénzügyi kockázatokat.

A nyugtatónak szánt szavakat ugyanakkor meglehetősen kritikusan fogadták az elemzők a CNBC tudósítása szerint. A tartalékok újraépítéséről szóló kijelentés tetszetős bizalomépítő gyakorlat, azonban nem túl hiteles, nem nagyon látni ugyanis, hogyan lenne erre képes a jegybank - mondta Bob Parker, a Credit Suisse szakértője.

Evgeny Koshelev, a Rosbank szakértője szerint a belengetett számok nagynak tűnnek a CBR részéről, azonban a kijelentés nem tekinthető kötelező érvényűnek.

Az orosz jegybanki tartalékok az elmúlt hónapok során gyorsan csökkentek, a CBR ugyanis jelentős mennyiségű dollárt és egyéb devizát adott el, hogy megfékezze az orosz rubel szabadesését. Az orosz gazdaságra az Ukrajna elleni agresszió miatti nemzetközi szankciók és  a hatalmasat eső olajár volt az elmúlt időszakban rendkívül kedvezőtlen hatással. Az orosz GDP a múlt hónapban napvilágot látott adatok szerint 1,9 százalékkal esett az első negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Míg az orosz jegybank tartalékai tavaly május végén még 428 milliárd dollárra rúgtak, ez idén április végére 308 milliárd dollárra apadt. Ebből az aranytartalék értéke viszonylag stabil maradt, 48 milliárd dollár értékben tart a jegybank a nemesfémből. A Rosbank elemzője szerint a tartalékok növelése segítheti ellensúlyozni az országból történő tőkekiáramlást, s lassíthatja a rubel esetleges drasztikus felértékelődését is.

Az orosz jegybank elnöke mindenesetre a szentpétervári konferencián meglehetősen optimista volt az ország pénzügyi rendszerével kapcsolatban, bár elismerte, hogy a gazdaság egészének még mindig kihívásokkal kell szembenéznie. A pénzügyi rendszer stabilitási kockázatait sikerült semlegesíteni, a leértékelődési várakozások csökkentek, a jelentős mértékű betétkiáramlást sikerült megelőzni, a piaci bizalmatlanság növekedését kezeltük - írja a konferenciához kiadott közleményében.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: