Ahol milliókba kerül egy iPhone

Komoly gazdasági válság sújtja Venezuelát, ami miatt az olyan fogyasztási cikkek ára, mint például az okostelefon az egekbe szökött.


A készülékek rohamtempóban emelkedő árát csak részben okozza az országos készlethiány, a soha nem látott mértékékű infláció szintén jelentős szerepet játszik. A venezuelai fizetőeszköznek, a bolívárnak két hivatalos árfolyama is van (6,3 és 12) a dollárral szemben, melyeket a kormány a létfontosságú termékek, mint például gyógyszerek beszerzése során használ.

Egy középkategóriás okostelefon 17 ezer bolívárba kerül jelenleg, ami a havi minimálbér mintegy 2,3-szerese. Egy iPhone 6 azonban már 300 ezer bolívár, ami a legalacsonyabb 6,3-es hivatalos árfolyammal számolva valamivel több mint 47 ezer dollárt jelent (több mint 13 millió forint).

A feketepiaci árakkal (456 bolívár egy dollárért) számolva, ugyanakkor már teljesen más a helyzet, így közel 660 dollárba kerül egy iPhone 6. A rendkívül drága, így ritka készülékek miatt pedig a telefonlopások száma is látványosan megugrott. Ha van egy jó telefonod, valamikor egészen biztosan el fogják lopni, ha csak egyszer is előveszed az utcán - mondta egy venezuelai tanácsadó.

Nemcsak Venezuelában akadt probléma a drága telefonok miatt, hanem részben az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt mélyrepülő rubel is fejtörést okozott a kereskedőknek. Tavaly év végén a zuhanó rubel miatt az orosz online boltokban kínált termékek beárazása okozott problémát, mellyel az Apple is szembesült: a hektikus mozgások miatt egy időre le is állították Oroszországban az internetes értékesítést.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: