Az ipari termelés 6,3 százalékkal nőtt

Idén áprilisában az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, de az előző hónaphoz képest lassult az bővülés üteme. A termelés az év első négy hónapjában 7,6 százalékkal emelkedett 2014 azonos időszakához képest - közölte a KSH.


Idén áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,1 százalékkal mérséklődött. Az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az első becslésben közölt áprilisi adathoz képest a második becslés adata nem változott - közölte a KSH.

Az ipari export áprilisban 8,2 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 37 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 13 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 2,3 százalékkal nőttek.

Az ipar hazai eladásai 0,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 3,1 százalékkal volt nagyobb. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül a feldolgozóipar termelése 6,7 százalékkal bővült, a csekély súlyú bányászaté 5,7 százalékkal visszaesett 2014. áprilishoz viszonyítva. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 5,7 százalékkal emelkedett.

Idén áprilisában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben nőtt a termelés, a többi alágban 0,9 és 5,2 százalék közötti volumencsökkenést mértünk az előző év azonos hónapjához képest. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés 30 százalékát képviselő járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az iparág rendelésmutatói is.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 2,4 százalékkal csökkent, míg a nagyobbik, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása 8,9 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása - hat havi növekedés után - áprilisban 0,9 százalékkal mérséklődött, elsősorban az összes értékesítésből közel 60 százalékot képviselő hazai eladások visszaesése miatt. Az alág 11 alágazatából négyben 0,8 és 14 százalék közötti volumenbővülést, a többiben 3,3 és 34 százalék közötti csökkenést regisztráltunk. A legnagyobb (az alág termelésének 26 százalékát kitevő) alágazat, a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 0,8 százalékkal emelkedett.

Az előző hónapokhoz hasonlóan áprilisban is két számjegyű mértékben, azaz 14 százalékkal nőtt a közepes súlyú gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása, mind a hazai, mind a külpiaci eladások kedvező alakulása következtében. A kisebb súlyú gyógyszergyártás 8,8 százalékkal haladta meg 2014 áprilisának szintjét, főként az exportkereslet élénkülésének köszönhetően. A gép, gépi berendezés gyártása 4,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, nagyrészt a motor, turbina gyártása szakágazat kivitelének visszaesése miatt.

2015 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,6 százalékkal emelkedett 2014 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 11, az új exportrendelések 4,8 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány volumene 12 százalékkal meghaladta a 2014. áprilisit.

2015 január-áprilisában az ipari termelés 7,6 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 63 százalékát adó külpiaci eladások 10, a hazaiak 5,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 4,5 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés minden régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Alföldön (18 százalék) volt, a többi régióban 2,7 és 10,5 százalék között emelkedett az ipari termelés.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: