Csökkentek az ipari termelői árak

Áprilisban stagnáltak az ipari termelői árak az Európai Unióban és 0,1 százalékkal csökkentek az euróövezetben márciushoz képest - közölte kedden az EU statisztikai hivatala, az Eurostat.


Az áprilisi termelői árak 2,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az EU-ban és 2,2 százalékkal az euróövezetben az egy évvel korábbiaknál. Az EU-ban az energiaárak 0,3 százalékkal csökkentek az előző havihoz képest, a közbülső termékek ára 0,3 százalékkal nőtt, a tartós és a nem tartós fogyasztási cikkek ára stagnált.

Áprilisban az euróövezetben 0,6 százalékkal csökkentek az energiaárak. A tartós és a nem tartós fogyasztási cikkek ára nem változott, a közbülső termékek ára 0,3 százalékkal nőtt.

Az uniós tagállamok közül Csehországban, Dániában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában nőttek a legjobban az ipari termelői árak áprilisban havi összevetésben, mind a négy országban egyaránt 0,4 százalékkal.

A legnagyobb árcsökkenés Máltán volt márciushoz képest, 4,4 százalék.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon áprilisban 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak az előző hónaphoz képest, éves összehasonlításban pedig 3,6 százalékos árcsökkenés volt.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: