Csúszhat az államcsőd az ukránoknál

A hét végi határidőre ugyan várhatóan nem jön össze az ukrán kormány és az ország adósságának magánhitelezői közti egyezség a tartozások egy részének elengedéséről, ám könnyítés nem halogatható a végtelenségig - derült ki a kijevi pénzügyminiszter nyilatkozatából.


Ukrajna akár heteken belül felfüggesztheti államadósságának törlesztését, ha nem sikerül a hét végéig megállapodnia magánhitelezőivel a tartozások mérsékléséről - derült ki az ország Amerikában született pénzügyminiszterének nyilatkozatából. Nem várhatunk a nyár végéig arra, hogy történjen valami - mondta Natalie Jaresko újságíróknak Washingtonban. Nincs annyi időnk, ezért más eszközökkel kell sínen tartani a költségvetést. Ezek közé tartozik a törlesztések moratóriuma.

Az ügy előzménye, hogy Kijevnek meg kell állapodnia a magánhitelezőkkel adóssága egy részének, pontosan 15,3 milliárd dollár tartozásának a leírásáról - emlékeztetett az rt.com orosz hírportál. Ez az egyik feltétele a IMF 17,5 milliárd dolláros hitelének. Az ország teljes államadóssága 50 milliárd dollár, ami idén elérheti a GDP 93 százalékát - derült ki a kijevi jegybank adataiból. Tavaly még csupán 71 százalékon állt ez a mutató, és a Valutaalap célja az, hogy 2020-ra újra erre szintre szorítsák le az adósság/GDP arányt.

Ide a malacpersely tartalmát!

A pénzügyminisztérium a magánhitelezők egy részét tömörítő - kilencmilliárd dollárnyi ukrán államkötvényt birtokló - csoporttal kezdett tárgyalni a leírásról. A magyar állampapírokat is előszeretettel vásárló Franklin Templeton alap vezette társaság 15,8 milliárdos adósságcsökkentést ajánlott a következő négy évben, ám a maradékhoz olyan törlesztési feltételeket ajánlott, amelyekhez fel kellett volna használni a jegybank valutatartalékából nyolcmilliárd dollárt.

Ez az ukrán törvények szerint illegális - szögezte te Jaresko. Szerinte a hitelezőknek minden további nélkül engedniük kell, mert a kezükben lévő kötvényeket még az előző, diktatórikus kormány bocsátotta ki. Ezzel az állásponttal természetesen nem értenek egyet a hitelezői csoport tagjai.

"Jogszerű" lenne a moratórium

Eközben az IMF jelenleg vizsgálja az ukrajnai reformok előrehaladását. Kijev belement abba, hogy 280 százalékkal emeli a gáz fogyasztói árát a korábbi, a piaci ár alatti szinthez képest. Emellett 66 százalékkal drágulhat a fűtés, hogy megszabadítsák a költségvetést az ártámogatások tarthatatlan terhétől.

A Valutaalap kedvezményes hitele elvileg akkor nyílt volna meg az ukrán kormány előtt, ha a reformok elindítása mellett június közepéig megállapodik a magánhitelezőkkel az adósságcsökkentésről. Ez ügyben azonban enyhített álláspontján az IMF. A kormány lehívhatja a következő részletet, ha nincs végső megállapodás, de folyamatban vannak a tárgyalások.

Petro Porosenko májusban írta alá azt a törvényt, amely lehetővé teszi a kormánynak, hogy felfüggessze az adósságok visszafizetését. Ezzel igyekeznek megteremteni a "jogi feltételeket" ehhez a lépéshez. Az ukrán vezetés attól tartott, hogy enélkül a csalódott hitelezők - kárpótlásul elmaradt pénzükért - rátennék a kezüket ukrán állam kezében lévő vagyontárgyakra. Mindez Oroszországot nem érinti: Moszkva hárommilliárd dolláros kölcsönét, amelyből nem óhajt engedni, várhatóan 2015 végéig visszafizetik az ukránok.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: