Dobogóra került Magyarország

Az Eurostat friss adatai szerint Magyarországon az államadósság belföldi nem pénzügyi befektetők – elsősorban a lakosság - által birtokolt tulajdonhányada 12 százalékos, ami komoly fejlődést jelez, figyelembe véve, hogy 2012 elején mindössze 3 százalék volt a lakossági részesedés - mondta Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) általános vezérigazgató-helyettese az állami tévében.


Belgium és Málta után Magyarország állampapír-állománya van legnagyobb arányban belföldi nem pénzügyi szolgáltatók kezében.

Bár ennek "volt egy kamatára", de ez a kamat belföldön marad, az itteni lakosságot gyarapítja, vagyis realizálódik jövedelemként, majd itt lesz belőle újra megtakarítás - hangsúlyozta a szakember. A csütörtökön összesen 45 milliárd forint értékben meghirdetett, különböző lejáratú állampapírokra több mint 200 milliárd forint értékben érkezett ajánlat. Ennek köszönhetően az eredetileg meghirdetettnél több papírt tudtak eladni.

Az elmúlt időszakban örvendetes módon jelentősen estek a hozamok, körülbelül 1,1-1,2 százalék jelenleg az éves hozam. Borbély László András ugyanakkor kiemelte, hogy a lakossági állampapíroknál 3 százalék az éves, garantált kamat, miközben például a diszkont kincstárjegy aukciókon 1,1-1,4 százalék hozammal tudnak vásárolni a bankok, befektetési alapok.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: