Európának és Amerika megjárta a görögökkel

Az európai börzék hétfői veszteséges zárásaikat nagy mértékben a Görögország körüli híreknek köszönhetik - befektetők ugyanis egyre jobban tartanak az ország csődjétől a vasárnapi tárgyalások összeomlása óta.


Az FTSE-100 1,1, a DAX 1,9, a CAC-40 1,8 százalékos veszteségben zárt, a Stoxx Europe 600 indexe 1,6 százalékot esett. A periférián az olasz FTSE MIB 2,4, a spanyol IBEX-35 1,7 százalékot zuhant. A görög ASE index 4,7 százalékos veszteségben zárt. A görög részvények a legrosszabban teljesítők között voltak: az Alpha Bank például 9, a National Bank of Greece 5,7, a Piraeus Bank 12,2, az Eurobank Ergasias 6,9 százalékot zuhant.

Az eurócsoport pénzügyminiszterei kedden találkoznak és elemzők szerint nagy valószínűséggel ez lesz szinte az utolsó lehetőség arra, hogy Görögországgal megegyezzenek a június 30-án esedékes 1,6 milliárd eurós IMF-hiteltörlesztés esedékessége előtt. Az ország mentőprogramja szintén ezen a napon ér véget.

A hírek a görög államkötvényeket is elérték: a kétéves állampapírok 3,22 százalékponttal 28,26 százalékra emelkedtek a Tradeweb adatai szerint, a 10 éves kötvényhozamok 85 bázisponttal 12,32 százalékra ugrottak.

Mario Draghi ECB-elnök az Euróai Parlament bizottsága előtt hétfőn azt mondta, hogy a jegybank a görög tárgyalások eredményességén dolgozik, de a labda a görög fél térfelén pattog.

A Wall Street sem állt valami jól az európai tőzsdezárást követően. Közép-európai idő szerint este hét óra körül a DJIA indexe 0,6, az S&P-500 0,3, a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban állt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: