Fékez az építőipar

Havi összevetésben áprilisban csökkent az építőipar teljesítménye, amivel az év/év növekedés is lassult, miközben a rendelésállomány visszaesése komolyabbá vált.


Áprilisban az építőipar termelése 10,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ez lassulást jelent a márciusi 12,7 százalékos értékhez képest, ami alapvetően azzal magyarázható, hogy havi szinten - a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján - az építőipar termelése 1,2 százalékkal csökkent.

Éves szinten a termelés az épületek építményfőcsoportban 4,3, az egyéb építményekében 16,3 százalékkal nőtt, utóbbi - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. Az első négy hónapban az építőipari termelés 9,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakihoz képest.

A megkötött új szerződések volumene 10,6 százalékkal kisebb volt. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 14,0, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 8,2 százalékkal csökkent. Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. április végi szerződésállományának volumene 38,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 17,7, az egyéb építményeké 42,5 százalékkal kisebb volt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: