Figyelőlistára került Orbán

Az EU-nak komoly nehézséget okoz, hogy visszaterelje Orbán Viktor magyar kormányfőt arról az útról, amely az unió szerint elvisz az európai értékektől - állítja a Reuters elemzésében. Magyarország miniszterelnökének lépéseit egyelőre szoros figyelemmel követik Brüsszelből.


Orbán Viktor magyar miniszterelnök viccnek vette, hazai támogatóit azonban igencsak felbosszantotta, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke a tévékamerák kereszttüzében "Helló diktátor" megszólítással köszöntötte Orbánt a legutóbbi uniós csúcsértekezleten. A Reuters értékelése szerint az unortodox üdvözlés azok közé a ritka pillanatok közé tartozott, amikor a politika mélyében feszültségek dolgok a felszínre törnek.

A viccelődést leszámítva az európai vezetők lényegében nem voltak képesek megakadályozni, hogy a konzervatív nacionalista Orbán szoros ellenőrzés alá vonja országát. Orbán Viktor rajta van azoknak a személyeknek a listáján, amelyeket Juncker szoros figyelemmel követ - derült ki egyik tanácsadójának szavaiból. Az illető feladata az EB-elnök stábjában az európai alapszerződés - ezen belül személyiségi jogok betartásának ellenőrzése.

Fitogtatta

Orbán, aki felkarolta az illiberális demokrácia ötletét, általában kijátszotta azokat az európai erőfeszítéseket, amelyekkel igyekeztek megfékezni a jogszolgáltatás, az adatvádelem, a média és a civil szervezetek átformálásával kapcsolatban tett lépéseit - idézte magyar és uniós tisztviselők véleményét a Reuters. Egyebek mellett arra használta parlamenti többségét, hogy új alkotmányt fogadtasson el, figyelmen kívül hagyva európai kollégái figyelmeztetését, miszerint nem kellene ilyesmire használni a kormányzó párt kétharmados többségét.

Élvezte a szócsatát ellenfeleivel az Európai Parlamentben. Felhasználta ezeket az alkalmakat arra, hogy a vita közben fitogtassa Magyarország gazdasági sikereit, aláhúzza a választóktól kapott jelentős felhatalmazását és elítélje az EU migrációs politikáját. Viviane Reding, aki az EB korábbi igazságügyi biztosaként a múlt év végéig igyekezett jogi úton féken tartani az Orbán-kormányt, elismeri, hogy nem sokat ért el.

Van hátszelük

Megakadályoztam a legrosszabbat - mondta nemrégiben egy interjúban. Nem változtattam meg jelentősen a magyar kormány nacionalista irányultságát, de legalább elejét vettem annak, hogy teljesen lerombolja a jogszolgáltatás és az adatvédelem függetlenségét.

Budapest természetesen visszautasítja a vádat, hogy autoritáriánus lépéseket tenne. A kormány álláspontja szerint csak jelentős társadalmi támogatottságukkal élnek, amikor alkotmányos változtatásokat hajtanak végre. Orbán azzal érvel, hogy 2010 óta többször és mélyebben átvilágították Magyarország jogrendjét, mint bármely más EU-tagországét.

Eközben tény, hogy a Fidesz az Európa Néppárt (EPP) tagja, amely megvédi Orbánt attól, hogy a jogsértésekre hivatkozva durvább elmarasztalásban részesüljön. Reding megjegyzi ezzel kapcsolatban, hogy más európai néppártok is így viselkednek. A szociáldemokrata Victor Ponta román miniszterelnök intézkedéseivel kapcsolatban például az európai szocialistákkal került szembe.

Putyin karjai

Az EPP-ben voltak háttérbeszélgetések arról, hogy kizárják a Fideszt, de végül semmit sem tettek. Egyfajta magyarázatot ad Juncker említett tanácsadója, aki szerint a néppárti tagság eszköz az európai vezetők, elsősorban Angela Merkel német kancellár kezében ahhoz, hogy a háttérben nyomást gyakoroljanak Orbánra, távol tartsák attól, hogy még jobban Vlagyimir Putyin orosz államfő karjaiba omoljon.

Ugyanakkor Iverna McGowan, az Amnesty International EU-s irodájának vezetője szerint Brüsszel túl későn, túl keveset tesz és túlságosan technokrata módon lép fel ebben az ügyben. Szerinte alkalmazni kellett volna az uniós alapszerződés hetedik cikkelyét, amely lehetővé teszi a tagállamok szavazati jogának felfüggesztését, ha megsértik az alapjogokat. Reding ezt túlzásnak tartja, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak egy szikla szilárd jogi helyzetben lehet fellépni egy EU-tagállam ellen emberjogi vádakkal.

Most "elkaptuk" - nem

Orbán bírálói azt hitték, hogy a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos vitában végre "elkapták" az eddig teflon borításúnak bizonyult magyar miniszterelnököt. Ez azonban nem jött be, ugyanis miután több európai vezetői is jelezte neki, hogy e kérdés feszegetésével átlépte a tűréshatárt, visszalépett az ügytől.

Magyarország kezelése végső soron Frans Timmermans holland szocialista politikus, az Európai Bizottság elnökhelyettese feladatkörébe került. Négy uniós külügyminiszter mellett ő volt az egyik aláírója annak a levének, amely hatékonyabb uniós eljárási rendet sürgetett az uniós alapjogok védelme érdekében. A csoport tagjai szerint az egyik szankció az EU-s támogatások felfüggesztése lehetne.

Timmermans világossá tette Orbán számára az Európai Parlamentben, hogy nem barátok. Ön nem használhatja fel választási győzelmét és gazdasági eredményeit arra, hogy azt mondja, az EU-nak nem kell vizsgálnia a jog uralmának érvényesülését Magyarországon - fejtegette. Politikai aktivisták szerint az autokratikus hatalomgyakorlástól nem igazán idegenkedő politikusok Kelet-Közép-Európa-szerte figyelik, mi lesz a magyar vezetés sorsa...

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: