Fontos hírt közöltek Matolcsyék!

Az MNB monetáris tanácsának (MT) döntése értelmében a jegybank készen áll arra, hogy a bankok és az egyéb érintett pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére bocsássa a fennmaradt lakossági gépjármű-, személyi és egyéb devizahitel-állomány forintosításához szükséges 1,1 milliárd euró devizát - adta hírül az MNB.


A jegybank szerint pénzügyi stabilitási szempontból kívánatos a háztartások megmaradt devizahiteleinek kivezetése. A devizaalapú gépjármű- és személyi-hitelállomány egyrészről önmagában is árfolyamkockázatot jelent az érintett mintegy 250 ezer háztartás számára. Emellett jelentős a fertőzési kockázat, hiszen ezek a hiteladósok a devizahitelükön felül egyéb, jellemzően már forintosított jelzáloghitellel is rendelkeznek.

Az MNB a szükséges devizamennyiség rendelkezésre bocsátásával kész részt venni a fennmaradt fogyasztói deviza-, illetve devizaalapú hitelek forintosításában. Az MT által elfogadott jegybanki deviza-eladási programmal a lakossági jelzáloghitelek forintosításához hasonlóan biztosítható, hogy a konverziós folyamat ezúttal is rendezetten és a forint árfolyamára, valamint a pénzügyi rendszer stabilitására gyakorolt érdemi hatás nélkül menjen végbe.

A tanács az újabb forintosítási körre 1,1 milliárd eurós maximális keretet szabott meg, a bankoknál és egyéb pénzügyi szolgáltatóknál a 2015 első negyedéves adatok alapján ugyanis ekkora lakossági devizahitel-állomány maradt a deviza-jelzáloghitelek forintosítását követően. Az MNB a kapcsolódó jegybanki deviza-eladási eszközt nemcsak közvetlenül a jegybanki partnerkör, hanem közvetve, a partnerkörbe tartozó intézményeken keresztül az ilyen hitelállománnyal rendelkező pénzügyi szolgáltatók teljes körének rendelkezésére bocsátja.

A jegybank kész arra, hogy feltétel nélkül, azonnal rendelkezésre bocsássa a konverzióhoz szükséges devizát, de lehetővé teszi, hogy a hitelintézetek legfeljebb egy éven át az MNB-nél tartsák a megvásárolt összeget. A jelenlegi bőséges devizatartalék-többletből adódóan így is biztosított a hosszú távú devizatartalék-megfelelés.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: