Gyorsul az infláció Németországban

Májusban 0,7 százalékkal emelkedtek a német fogyasztói árak.


Németországban a várakozásoknak megfelelően 0,7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májusban - közölte kedden a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Németországban az éves összevetésű infláció így már sorban a negyedik hónapja gyorsult. A januári 0,3 százalékos éves csökkenés után februárban 0,1, márciusban 0,3, áprilisban pedig 0,5 százalékkal emelkedtek fogyasztói árak.

Az árak emelkedését a korábbi hónapokhoz hasonlóan májusban is elsősorban az olajtermékek 8,8 százalékos árcsökkenése fékezte. A csökkenés mértéke az egy évvel korábbi árszinthez képest azonban enyhült. Az energiaárak figyelembe vétele nélkül a májusi fogyasztói infláció 1,3 százalékos lenne.

Az élelmiszerek ára májusban 1,4 százalékkal emelkedett. A kávé, a kakaó és a tea ára 11,3 százalékkal, a dohánytermékek ára 3,6 százalékkal emelkedett. A szórakoztató elektronikai eszközöké 5,4 százalékkal, a számítástechnikai cikkeké 3,2 százalékkal esett.

Az előző havihoz képest 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak májusban. Havi összevetésben a legnagyobb mértékben, 1,0 százalékkal az energia ára emelkedett, az élelmiszereké viszont nem változott.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: