Jön az Orosz-ukrán-EU gáztárgyalás

Magas szintű orosz-ukrán-EU gáztárgyalásokat tartanak június 26-29. között - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter, akit a RIA orosz hírügynökség idézett kedden.


A miniszter arról nem szólt, hogy hol tartják a megbeszélést. Az Európai Bizottság illetékese a hírrel kapcsolatban megjegyezte: még nem jelöltek ki pontos időpontot. Hírek szerint Oroszország mostanság dönt arról, hogy a harmadik negyedévben, sőt, talán az év végéig fenntartja a földgáz diszkont áron történő eladását Ukrajnának.

A Gazprom orosz gázipari és a Naftohaz ukrán energetikai vállalat április 1-jén írta alá a téli időszakra vonatkozó orosz-ukrán gázmegállapodást kiegészítő egyezményt, amelynek értelmében az ár kivételével a télivel azonos feltételek mellett importálhatott orosz földgázt az ukrán fél az idei második negyedévben. Az alku értelmében Ukrajna ezer köbméterenként 247,18 dolláros kedvezményes áron importálhat orosz földgázt a június végéig tartó három hónapban, miután az első negyedévben még 329 dollárt kellett fizetnie.

Európa Oroszországból szerzi be gázszükségletének egyharmadát, annak csaknem 40 százaléka pedig az Ukrajna területén is áthaladó vezetékeken keresztül jut el a célországokba. Több EU-tagállam energiaellátása erősen vagy teljes egészében az orosz szállításoktól függ. A korábbi orosz-ukrán gázviták miatt 2006-ban és 2009-ben a tél kellős közepén voltak súlyos fennakadások az orosz gázszállításokban.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: