Könnyebben jöhet a bírság

Július elsején lép hatályba a szabálysértési törvénynek az a módosítása, amely szerint a magyar gépjárművel külföldön elkövetett szabálysértés esetén - az ottani hatóság megkeresésére - meg kell adni a magyar üzembentartó adatait. A magyar autópályadíj-behajtók pedig a közúti nyilvántartáshoz férhetnek hozzá.


A külföldi szabálysértési hatóság - a gépjármű rendszámának és gyártmányának megküldésével - annak a személynek a járműnyilvántartásban rögzített adatait kérheti, aki a cselekmény elkövetésekor a gépjármű üzembentartója volt. A kérelmet a magyar legfőbb ügyésznek kell küldeni, aki továbbítja azt a központi közúti közlekedési nyilvántartó szervnek. Ez utóbbi 15 napon belül megküldi a kért adatokat a legfőbb ügyésznek, aki azt a megkereső külföldi hatóságnak továbbítja.

A közúti nyilvántartási törvény is módosul július elsején. Akkortól új szervezetek is automatikusan kereshetnek a nyilvántartásban. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a közúti közlekedés szabályainak megsértésével összefüggő közigazgatási bírságolási eljárás során - a rendőrség és a katasztrófavédelmi hatóság mellett - mások is jogosultak a nyilvántartásban való automatikus keresésre. Az új két jogosult az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, a megtett úttal arányos díj ellenőrzésre feljogosított szervezet, valamint az úthasználati díj ellenőrzésére kijelölt szervezet.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: