Magyarország ismét szállíthat baromfit

Magyarország június 4-étől ismét szállíthat baromfit és baromfihúst Dél-Afrikába és Japánba a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) 83. éves közgyűlésen folytatott tárgyalások eredményeként - közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel.


Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár több kétoldalú megbeszélést is folytatott az izraeli, a ciprusi, a japán, az ukrán és a lengyel delegáció tagjaival.

A tájékoztatás szerint a Dél-Afrika feloldotta a madárinfluenza kitörés miatt fenntartott baromfi exporttilalmat, Japán ugyanezt június elejére ígérte, valamint a vadhússzállítás feltételeinek megteremtéséről is folytak tárgyalások.

A kazah főállatorvossal aláírt kiegészítő exportbizonyítvány értelmében Magyarország és Kazahsztán tenyésztésre szánt szarvasmarhával kereskedhet. Az izraeliek szintén elégedettek a magyar marhahús minőségével, nyitottak a marhahús exportengedély kérelmére - áll a közleményben.

Az OIE ezeken túl a klasszikus sertéspestistől mentesnek nyilvánította Magyarországot, az elismerést a 2007 és 2009 között vaddisznókat érintő járvány felszámolásáért tett szigorú hatósági intézkedésekkel érdemelte ki az ország - írta a minisztérium.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: