Menekül a tőke Oroszországból

Oroszország volt tavaly az egyetlen ország Közép- és Kelet-Európában, ahonnan több külföldi tőkét vontak ki, mint amennyi beérkezett.


A bécsi WIIW gazdaságkutató intézet friss felmérése azt mutatja, hogy beérkező közvetlen külföldi tőkebefektetések (fdi) értéke egyharmadára esett, míg a felszámolt befektetések értéke az előző évi kétharmadán maradt.

Tavaly 26,7 milliárd euró tőkét vontak ki Oroszországból, és a tendencia folytatódik - mondta Hunya Gábor, a WIIW közgazdásza. Hasonló a helyzet a Szovjetunió más utódállamaiban is. Oroszországban, Ukrajnában, Kazahsztánban, Fehéroroszországban és Moldovában összesen 61 százalékkal csökkent az fdi értéke. Ezen belül Ukrajnában 81 százalékkal zuhantak a külföldi befektetések, mindössze 226 millió euróra rúgtak.

Az EU új tagállamai közül elsősorban Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon nőttek a közvetlen külföldi tőkebefektetések. A kilenc új tagállamban 19,22 milliárd euró volt a befektetések nettó értéke, Dél-Kelet-Európa országai pedig 7,34 milliárd eurót vonzottak.

Tavaly világszerte enyhén csökkentek a közvetlen külföldi tőkebefektetések, a nagyvállalatok ülnek készpénzkészleteiken, a kis- és középvállalatok pedig adósságaikat törlesztik. A legnagyobb fogadó és befektető ország az Egyesült Államok, de Kína már a kihelyezett befektetések terén is felzárkózott mögé, ezek tavaly elérték a 100 milliárd dollárt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: