Nagy kavarodás Japánban

2002 óta nem látott mélypontjára gyengült hirtelen a jen a dollárral szemben. Fontos szintet tört át az árfolyam, s ez sokakat meglepett.


2002 óta nem látott szintre, átmenetileg 125 fölé emelkedett a mai kereskedésben a dollár/jen keresztárfolyam. A jen elmúlt napokban bemutatott gyengülése, amely során a korábbi 120 alatti szintekről 125 fölé került átmenetileg a kurzus, sokakat meglepett - írja összefoglalójában a CNBC.com.

A Bank of Japan kommunikációja az utóbbi időszakban semlegesnek tűnt, s a legutóbbi adatok a gazdaság stabilizációjára utaltak - mondta Nizam Idris, a Macquire kötvény és devizapiaci vezető stratégája. A keresztárfolyam ezt megelőzően az év eddigi részét a 117-120-as sávban töltötte.

Sean Callow, a Westpac Bank árfolyamstratégája szerint két ok vezethetett az árfolyammozgáshoz. Az egyik, hogy a befektetők elkezdték újraépíteni a jen gyengülésére játszó pozícióikat. A másik, hogy a japán befektetők részéről az elmúlt hetekben felgyorsult a külföldi devizákban denominált kötvények vásárlása. A mozgás hevessége azonban őt is meglepte.

A japán pénzügyminisztérium adatai szerint a japán befektetők külföldi devizában denominált, magasabb hozamú kötvényvásárlásainak összege május első három hetében elérte a 19,4 milliárd dollárt.

Elemzők szerint a nagy ugrás ellenére ahhoz, hogy tartósabb dollár erősödés bontakozzon ki a jen ellenében új sztorira lenne szükség. A mozgás eddig olyan tényezők generálták, mint például a pozíció-építések. Sokat mozgott az árfolyam rövid idő alatt, innen inkább a piac konszolidálódására lehet számítani - mondta Idris. Az új sztori Idris szerint lehet a japán gazdaság vártnál gyengébb teljesítménye, vagy a BoJ korábbinál is lazább monetáris politika irányába mutató megnyilvánulása. Ő egyébként a keresztárfolyamban év végére a 128-130-as szintet tartja elérhetőnek. Ugyanakkor szerint a mostani mozgás után a BoJ várhatóan nem fog sietni a további lazítással.

Callow eközben úgy látja, a következő impulzus nem japán felől éri majd a devizapárt. Szerinte a mostaniaknál jobb amerikai makroadatokra van szükség ahhoz, hogy tovább erősödjön a dollár. Erről a pénteki amerikai munkaerő-piaci adatok után többet lehet majd tudni. Ha erősebb lesz az amerikai gazdaság, nem zárható ki az 130-as keresztárfolyam - tette hozzá.

Forrás: MTI/napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: