Németország már unja a görögök ravaszkodását

A görög pénzügyminiszter (képünkön) egy interjúban a Nyugat taktikázásának nevezte azt a fenyegetést, amellyel a hitelezők kilátásba helyezték, hogy kizárják Athént az európai valutaegységből. Varufakisz derűlátását a kancellár egy múlt heti kijelentésére alapozza, ugyanis Angela Merkel úgy vélte, ahol meg van az akarat, ott meg is találják a megoldás felé vezető utat.


A miniszter elhallgatta a kancellár kijelentésének második felét, amely szerint mindez csak akkor vezethet eredményre, ha mindkét félben egyaránt megvan az akarat. Ezt pedig a kancellár helyettese, Sigmar Gabriel gazdasági miniszter a Bildzeitung vasárnap reggeli számában megjelent nyilatkozatában már erősen kétségbe vonta.

Sigmar Gabriel szerint az athéni kormány mind inkább kockára teszi Görögország, egyben pedig egész Európa jövőjét. A Bildzeitung című bulvárlapnak adott nyilatkozatában a gazdasági miniszter rámutatott arra, hogy Európa-szerte mind többen elégelik meg Athén ravaszkodását és kilátásba helyezte, hogy a berlini kormánykoalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt nem fogja megszavazni az újabb hitelt Görögországnak, mert nem enged a zsarolásnak. 

Mint Sigmar Gabriel fogalmazott, Berlin nem hajlandó a részben kommunisták vezette athéni kormány mértéktelen választási ígéreteinek fedezésére a német adófizetők pénzéből. Ez utalás arra, hogy még akkor is, ha csütörtökig kompromisszum jön létre az Európai Unió és Görögország között újabb kölcsönök folyósításáról, ezt a német törvényhozásnak is meg kell szavaznia. Egy korábbi mentőcsomagot a berlini képviselőház februárban hagyott jóvá, és a szavazás során még valamennyi szociáldemokrata képviselő Athén javára voksolt, most azonban - mint a Bildzeitung cikke is bizonyítja, úgy tűnik, hogy már a Szociáldemokrata Párt számára is betelt a pohár. 

Erre utalt a párthoz közelálló müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja, amely szerint Európa már több válsággal is megbirkózott. Ilyen volt például 2005-ben az uniós alkotmány leszavazása a francia és holland polgárok részéről, most azonban -állapítja meg a tekintélyes Süddeutsche Zeitung - az Európai Unió lényege került veszélybe, miután egyesek úgy vélik, bármit megtehetnek. Az uniós tagállamoknak, illetve a valutaegység tagjainak számolniuk kell egy tagállam kiválásának lehetőségével, mert ugyan kompromisszumkészségről kell tanúságot tenniök, de sem Görögország, sem Nagy-Britannia, sem Magyarország vagy Románia esetében nem engedhetik meg az Európai Unió értékeinek és céljainak feladását. 

A lap szerint túlzott a félelem valamely tagállam esetleges kiválásától, amely netán az egész unió széteséséhez vezethet. Az ellenkezője sokkal valószínűbb, azaz, hogy a zsaroló kormányok és populista pártok nem tudják többé zsarolni az Európai Uniót. A Süddeutsche Zeitung megelégedéssel nyugtázta, hogy a valutaegységet alkotó országok múlt pénteken végre beismerték hogy már megvan a tervük arra az esetre, ha Görögország csődbe megy és az euroövezet elhagyására kényszerül.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: