Nő az igény a cégátvilágításra

Nőtt az igény a cégátvilágításra 2014-ben Magyarországon, a vállalatfelvásárlások számának és a hitelátstrukturálások arányának növekedésével együtt - derül ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég MTI-hez eljuttatott elemzéséből.


Az elemzés ismerteti: cégátvilágításra legtöbbször vállalatok felvásárlásakor, vagy a hitelek átstrukturálása előtt kerül sor. Előbbit elsősorban a cég potenciális vásárlója, utóbbit a hitelező bank rendeli meg független külső tanácsadó cégektől. Mindkét területről jelentősen növekvő többletigény jelentkezett 2014-ben az elmúlt évekhez képest. 

A közlemény idézi Huth Gabriellát, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezetőjét, aki elmondta: a jegybank legfrissebb adatai szerint a vállalati projekthiteleknél 2014-ben is kiemelkedően magas, 26 százalékos volt a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya. Nem véletlen, hogy a restrukturált hitelek 75 százaléka projekthitel - tette hozzá. 

Rámutatott: a tavalyi év közepén a nemteljesítővé váló átstrukturált projekthitelek aránya 39 százaléknyi volt. Ez részben annak is köszönhető, hogy sok esetben az átstrukturálás csak a veszteségelszámolások halasztását szolgálják, vagyis az esetek jelentős részében továbbra sem mérik fel kellő gondossággal az adott vállalatok jövedelemtermelő képességét.

Magyarországon 2014-ben 107 kockázati- és magántőke-befektetést hajtottak végre, összesen közel 55 milliárd forint értékben. Ezen kívül a régió más országaihoz hasonlóan számos további vállalatfelvásárlási tranzakció történt, melyek mindegyikében kulcsszerepet kapott az átvilágítási folyamat. 

A BDO globálisan az ötödik legnagyobb, a világ 152 országában 1328 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat. A BDO International munkatársainak száma 2014-ben közel 60 ezer fő volt, a csoport árbevétele az előző pénzügyi évben meghaladta az 5 milliárd eurót.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: