Nőtt a cseh fegyver- és hadianyag kivitel

Tavaly éves szinten 4,2 milliárd koronával 11,8 milliárd koronára (1 korona mintegy 11,4 forint) emelkedett a cseh fegyver- és hadianyag kivitel - közölte Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter egy szakmai fórumon hétfőn Prágában.


A cseh hadiipari szövetség (AOBP) az idén 14 milliárd koronás kivitellel számol - tette hozza a tárcavezető.

"A cseh védelmi ipar termékei sikeresek a világban" - állapította meg Stropnicky. A miniszter szerint ez azonban nemcsak a világban az utóbbi időben kialakult helyzet következménye, hanem elsősorban a hosszú lejáratú együttműködés, a fejlett cseh technológiák és az ágazatnak nyújtott állami támogatás következménye.

"Az AOBP kimutatása szerint éves szinten tavaly 4,2 milliárd koronával többet, összesen 11,8 milliárd korona értékben szállítottunk fegyvert- és hadianyagot külföldre.  Az AOBP idei várakozása 14 milliárd korona" - mondta.

Stropnickynek meggyőződése, hogy a cseh fegyver- és hadianyag export növekedése a cseh állam érdeke is, hiszen hozzájárul a nemzeti védelmi ipar további fejlődéséhez, ami a jelenlegi nemzetközi helyzet, a fenyegetettség következtében nem elhanyagolható tényező.

Jiri Hynek, az AOBP elnöke nemzeti érdeknek nevezte a védelmi ipar fejlesztését. Ennek egyik legfőbb feltétele - fejtette ki - hogy csökkenjen az ágazat feletti általános ellenőrzés mértéke és elsősorban a kulcsfontosságú dolgokat ellenőrizze az állam.

Hynek szerint a tizedére kellene csökkenteni az Európai Unió által kiadott kettős felhasználású termékek jegyzékét is, amelyekre az Oroszország ellenes büntetőintézkedések vonatkoznak. "A jegyzék túl széles, és gátja a normális kereskedelemnek" - vélekedett a cseh hadiipari szövetség elnöke.

Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke szerint feltétlenül növelni kell a cseh állam védelmi kiadásait, s teljesíteni kell a koalíciós szerződésben foglaltakat, miszerint 2020-ban a védelmi kiadások a jelenlegi egy százalékról a cseh GDP 1,4 százalékára emelkednek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: