Patai újra beszólt a kormánynak

A magyarországi bankok még két szűk esztendőre számíthatnak - mondta Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a Reutersnak.


Véleménye szerint még legalább két évet kell várni, hogy a kormányzat enyhítse a bankszektort sújtó intézkedéseket, és a gazdasági növekedés lehetővé tegye a háztartási hitelezés beindulását.

Egyelőre nem látom, hogy a bőség esztendei jönnének - fogalmazott az UniCredit magyar leányának elnök-vezérigazgatója, aki arra számít, hogy a következő két évben folytatódik a küzdelem a kormány és a bankok között.

El fog jönni a megbékélés, de az oda vezető út a jelenlegi helyzetből - amikor a kormány szabadságharcot folytat a bankszektorral szemben - sokkal hosszabb és rögösebb lesz, mint ahogy néhány éve gondoltam - mondta Patai.

Üdvözölte a magyar kormánynak a költségvetési helyzet javítását célzó erőfeszítéseit, de botrányosnak nevezte, hogy a bankokkal fizettetik meg az ügyfelek veszteségét, miközben az év eleje óta három brókercég omlott össze. Akárhányszor egy új problémával szembesülünk, a bankok szenvedik meg. Ez abszolút igazságtalan - mondta Patai.

Szavai szerint 2017-ig nem lesz növekedés a háztartási hitelek piacán. Ugyanakkor a vállalati hitelek már idén is nőnek néhány százalékkal, és 2016-ban is bővülés várható. A banki portfoliók megtisztítása lehetővé teszi új hitelek kihelyezését, és a következő két-három évben gyorsan csökkenésnek indul a nem teljesítő hitelek aránya.

Hosszú évek óta először idén várhatóan mérsékelten nyereséges lesz a magyarországi bankszektor egésze - véli a Bankszövetség vezetője.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: