Tarlós: a fővárosnak pénz kell

A főpolgármester szerint a budapesti tömegközlekedés finanszírozása 26 éve megoldatlan. Tarlós István az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy bízik a miniszterelnöki segítségben, azt ugyanakkor vitatja, hogy a BKV gazdálkodása pazarló lenne. Mint mondta: az ígéretekkel ellentétben nem valósult meg a konzultáció a kormánnyal a fontos budapesti kérdésekről, a rossz kommunikáció miatt pedig a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról sem születhetett meg a megállapodás.


A főpolgármester az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a BKV tartozásáért nem ez a városvezetés a felelős. A vállalat 2010 előtt halmozta fel adósságait. A finanszírozásról szólva azt mondta: az 26 éve megoldatlan, miközben sok tévhit kapcsolódik hozzá.

"Ez egy államtól kapott, kötelezően előírt feladat, amit az állam adott a fővárosnak és ezt mint feladatot elvileg ugyanúgy meg kellene finanszírozni mint az egészségügyet és az oktatást. A jegy- és bérletbevételek azok a világon mindenütt a harmadát biztosítják ennek az összegnek. A fővárosnál egy adónemnek, az iparűzési adónak a fele marad mindössze erre. De ha a városnak egyedül kellene a közlekedést finanszírozni, akkor majdnem a 100 százalékot erre kellene fordítani, ami nonszensz lenne."

Tarlós István szerint idén még nem lehet baj a BKV finanszírozásával, de jövőre már szükség lesz az állami beavatkozásra.

"Ebben az évben biztos nem lesz baj, legfeljebb fejlesztési tartalékokat élünk fel. A 2018-as választásoknak nem használ, ha félóránként járnak a buszok. Nagyon rossz a kommunikáció; arról volt szó, hogy lesz megállapodás a főváros és a kormány között, arról volt szó, hogy megoldjuk a BKV működési finanszírozását, és arról volt szó, hogy konzultálunk minden fontos budapesti kérdésben. Ezek közül eddig egyik sem valósult meg."

Tarlós István a miniszterelnöki segítségben bízik. Mint mondta: csodálkozik, amiért még mindig nem jött létre a megállapodás a fővárosi tömegközlekedés hosszú távú finanszírozásáról, noha az előző héten még ennek az ellenkezője látszott.

Tarlós István valakitől olyan üzenetet kapott, hogy ha "Budapest járatja a száját", akkor kevesebb uniós támogatást kap. "Ezt meg lehet lépni, a kassza kulcsa nem nálunk van, de akkor nehéz lesz világbajnokságot, olimpiát rendezni" - tette hozzá.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: