Túl optimisták a görögök

A közeljövőben nem várható megegyezés Görögország és hitelezői között az eurócsoport elnöke szerint.


Jeroen Dijsselbloem, aki egyben Hollandia pénzügyminisztere is, kedden egy televíziós interjúban beszélt arról, az sem biztos, hogy Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerdán találkozik a francia elnökkel és a német kancellárral. Az eurócsoport elnöke kiemelte: sok optimista görög nyilatkozatot hallott, ezek azonban alulbecsülik az Athéntól elvárt lépések összetettségét. Hangsúlyozta, hogy a görög nyugdíjrendszert "egyszerűen modernizálni kell", mivel nem fenntartható. Jeroen Dijsselbloem az adósság elengedésének felvetését is elutasította. "Ha a görögök komoly ajánlatokkal állnak elő, továbbléphetünk, ha nem, akkor megakad a folyamat" - mondta.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter kedden a parlamentben arról beszélt, hogy feltétlenül szükség van a megegyezésre Görögország és hitelezői között, azonban ezt a helyzetet egyik fél sem használhatja a másik zsarolására, ultimátumra. "Görögország partnerei nem utasíthatják az országot, hogy mely eszközöket használja, azonban a görögök sem folytathatják a hitelből való élést" - mondta.

Görögország villámgyorsan fogy ki a forrásokból, hitelezői azonban nem hajlandóak további támogatást nyújtani, amíg Athén nem egyezik bele azokba a reformokba, amelyek szükségesek költségvetése kiegyensúlyozásához és az adósság stabilizációjához a hitelezők szerint. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szerint Görögország és a hitelezők napokon belül megállapodhatnak. Ehhez azonban politikai akaratra van szükség a görög hatóságok részéről. "Kevesebb taktikázásra és a lényeget illetően több munkára van szükség" - fogalmazott Dombrovskis.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: