Veszteséges volt az Appeninn tavaly

Egyszeri tételek befolyásolták jelentősen az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. ingatlanbefektető cég tavalyi adózás előtti eredményét, ami 2,699 millió eurós (847 millió forint) veszteséget mutatott - derül ki a cégcsoport által hétfőn közzétett éves jelentésből.


A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján megjelent tájékoztatás szerint a meglévő ingatlanportfólió fejlesztésének és az ingatlanok fordulónapi (2014. december 31-i) átértékelése miatt a csoport 2 280 539 euró veszteséget könyvelt el 2014-ben.

A cégcsoport euróban számított (a Nemzetközi Pénzügyi és Beszámolási Sztenderdek, IFRS szerinti) bruttó árbevétele 2014-ben 4,618 millió euró volt, aminek 95 százaléka származott ingatlan bérbeadásból. Az előző évihez képest 10 százalékkal csökkent az árbevétel, aminek oka a jelentés szerint az egyik jövedelemtermelő ingatlan értékesítése, valamint a forintárfolyam gyengülése.

A Nyrt. nettó bérleti díjbevétele 2,736 millió euró volt, amely 13 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának 3,133 millió eurós értékétől. A társaság EBITDA (kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti) eredménye 2,280 millió euró volt - olvasható a jelentésben.

Az Appeninn által üzemeltetett ingatlanportfólió kihasználtsága 95 százalék felett áll, a piaci átlagot (83,8 százalék) jelentősen meghaladja - írják.

A jelentés készítői felhívják a figyelmet, hogy mivel csoport hitelállományának 25,5 százaléka svájci frankban volt denominálva 2014. december 31-én, így a pénzügyi eredményt befolyásolja a frank euróval szembeni keresztárfolyamának alakulása. A svájci jegybank január 15-i lépésének hatása, a frank árfolyamának elengedése az euróval szemben – várhatóan kedvezőtlenül érinti a csoport 2015. évi pénzügyi eredményét.

A tájékoztatás szerint az Appeninn Holding alapvetően olyan réspiaci szegmensekre koncentrál, amelyekben alacsonyan árazott, de professzionális üzemeltetés segítségével nagy hozamot termelő eszközök szerezhetők meg és tarthatók fenn közép- illetve hosszútávon, befektetési céllal. A cégcsoport elsődlegesen fővárosi irodaházakkal rendelkezik, de országosan is vásárol logisztikai, kereskedelmi ingatlanokat - olvasható a jelentésben.

Az Appeninn részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír a pénteki kereskedést 197 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 208 forint, a legalacsonyabb 147 forint volt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: