NFM: ősszel folytatódik a Jól Vezess - Vezetéstechnikai tréningprogram

Ősszel kibővült létszámmal folytatódik a Jól Vezess - Vezetéstechnikai tréningprogram, amelyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szervezésében az idén tavasszal több mint 800 járművezető vett részt - mondta a közlekedésért felelős helyettes államtitkár az NFM keddi közleménye szerint.
Mosóczi László a program keddi zárórendezvényén Zsámbékon kifejtette: az NFM 2014-2016. évi Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram és 2015-2016. évi Intézkedési Terve keretében hirdetett pályázatot idén februárban. A tréningekre öt járműkategóriában - motorkerékpár, személygépkocsi, teherautó vagy nehézpótkocsi, autóbusz, és ADR, azaz veszélyes áruk szállítása - lehetett jelentkezni. A speciális közlekedésbiztonsági oktatásokat korcsoportokhoz és fő kockázati tényezőkhöz igazodva alakították ki.

Hozzátette, hogy az érdeklődés meghaladta a várakozásokat, a motorosok és autósok számára biztosított helyek a regisztráció megnyitása után 1,5 órán belül beteltek. A személygépkocsis képzésnél a 300 részvevőn túl további több mint 3400 vezető regisztrált a várólistára. A 100 sikeresen próbálkozó mellett 840-en jelezték igényüket a motorkerékpáros tréninglehetőségre.

Mosóczi László elmondta: a résztvevők hasznosnak találták a képzést, a Közlekedéstudományi Intézet adatfelvétele alapján a tréning elején mért teljesítményük átlagosan 23 százalékkal javult. 

A közlemény kiemeli: a közúti balesetek kiváltó okai között kimagasló az emberi hiba aránya, tízből kilenc esetben a sofőrök hibás magatartása az ok, leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása. Tízből hat baleset elsődleges oka az emberi hiba. Sok más körülmény mellett - figyelmetlenség, fáradtság - gyakran a vezetéstechnikai ismeretek hiánya vezet veszélyhelyzetek kialakulásához, vagy teszi elkerülhetetlenné a balesetet - írták.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: