1,4 százalékkal nőtt a román ipari termelés

A román ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt az idei első háromnegyed évben a tavalyi hasonló időszakhoz mérten - közölte hétfőn a román országos statisztikai intézet.
A munkanapokkal és a szezonális naptárhatással kiigazított érték szerint a növekedés 0,3 százalék volt. A bővülés elsősorban a feldolgozóiparnak köszönhető.

Szeptemberben az ipari termelés a nyers adatok szerint 3,3 százalékkal nőtt a tavalyi kilencedik hónaphoz képest, a kiigazított érték szerint a bővülés 1,4 százalék volt.

A statisztikai intézet szintén hétfőn közölte, hogy a román építőipari termelés 1,9 százalékkal nőtt az idei első kilenc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz mérten.

Az új építményeknél 4,5 százalékos növekedést jegyeztek, a karbantartási munkálatok volumene 3,9 százalékkal emelkedett. A generáljavítások esetében 13,8 százalékos visszaesést regisztráltak.

Az épületek rendeltetését illetően valamennyi szektorban növekedés volt, így az ipari létesítményeknél végzett munka volumene 2,3 százalékkal, a lakóépületeknél 2,8 százalékkal, a nem lakóépületeknél 0,8 százalékkal bővült.

A román kormány az év elején 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, de az első fél éves adatok szerint elemzők 5 százalék körüli gyorsulásra számítanak.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: