3,8 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak 3,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 7,3 százalékos csökkenéséből, illetve az élő állatok és állati termékek 2,1 százalékos árnövekedéséből tevődött össze - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A tej felvásárlási ára július óta növekszik, de így is 3,8 százalékkal elmaradt a 2015 szeptemberitől a literenkénti 74 forintos ár.

A gabonafélék ára 9,6 százalékkal csökkent szeptemberben éves szinten, ami a búza árának 18 százalékos és a kukorica 3,7 százalékos eséséből származik.

A vágósertés ára 12 százalékkal nőtt. Az élő állatok termelőiár-szintje 3,2 százalékkal emelkedett, az állati termékeké 0,7 százalékkal csökkent.

A gyümölcsök ára 5,8, a zöldségféléké 8,5 százalékkal csökkent. A burgonya ára 13 százalékkal nőtt.

Január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a mezőgazdasági termelői árak 0,9 százalékkal csökkentek. Ezen belül a növényi termékek ára lényegében változatlan, az élő állatok és állati termékeké 2,6 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 1,3, a gyümölcsöké 2,6 százalékkal mérséklődött. A tej ára 10 százalékkal alacsonyabb lett.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: