NFM-államtitkár: több a gáz a tárolókban, mint tavaly ilyenkor

A gáztárolók 54 százalékban feltöltöttek, ami meghaladja a tavaly ilyenkori szintet, és elegendő a biztonságos téli gázellátásához - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken. 
Az államtitkár utalt arra: a többlet abból adódik, hogy megváltozott a jogszabály, nőtt a lakossági ellátást biztosító egyetemes szolgáltatók tárolási kötelezettsége. 

A gázellátás biztonságához hozzájárul a hazai termelés is, miként az, hogy a korábbiaknál több csatornán érkezhet gáz Magyarországra: Ukrajnán kívül már Ausztriából és Szlovákiából is - mondta Aradszki András.

A törekvés az, hogy még több helyről érkezhessen gáz az országba, nagy reményeket fűznek az orosztól független, fekete-tengeri, dél-kelet-európai gázforráshoz hozzáférést biztosító román-bolgár-osztrák-magyar vezeték megépítéséhez, amelyet az Európai Unió is támogat - mondta az államtitkár. Ugyancsak hamarosan rendeződik reményei szerint a magyar-horvát interkonnektorok (gázvezetékek kapcsolódási pontjainak) rendszere, és az Európában megjelenő likvidgáz is elérhet Magyarországra 2019-2020-ra.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: