675 milliós bírság jogosulatlan szolgáltatásnyújtás miatt

Engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és bejelentés hiányában végzett közvetítői tevékenység miatt összesen 675 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd.-re és a Perfecto FX Ltd.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy Magyarországon jogosulatlanul tevékenységet végezzenek.
Az MNB szerdai közleményében emlékeztet, hogy a két cég tevékenységének áttekintésére piacfelügyeleti eljárást folytatott, és már az eljárás közben ideiglenes intézkedést rendelt el: november 11-i végzésében azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az érintett cégek engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek.

A jegybank a most kiszabott bírság meghatározásánál mindkét társaság esetében súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy nagyszámú befektetői kört értek el, valamint az MNB ideiglenes intézkedését követően is folytatták jogsértő tevékenységüket.

Az MNB most lezárt piacfelügyeleti eljárása megállapította, hogy a korábban az új-zélandi felügyelet engedélyével rendelkező 3TG FX Ltd. "3TGBrokers" néven Magyarországon pénzügyi eszközre vonatkozóan befektetési szolgáltatásnak minősülő megbízásokat vett fel és továbbított. A társaság az általa működtetett online platform útján saját rendszerében teremtett lehetőséget magyar befektetőknek is élő kereskedési számlák megnyitására, valamint online devizatermékekkel való kereskedésre. A 3TG FX Ltd. azonban Magyarországon nem rendelkezik e tevékenység végzésére jogosító engedéllyel.

A jegybanki eljárás azt is feltárta, hogy a Perfecto FX Ltd., amely szintén nem rendelkezett befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó engedéllyel - kifejezetten a magyar befektetőket megcélozva végzett tőkeáttételes termékeket érintő befektetési és portfóliókezelési szolgáltatást és - a 3TG FX Ltd. részére - függő ügynöki tevékenységet.

Az MNB szerdán publikált határozataiban a 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. társaságnak véglegesen megtiltotta, hogy Magyarországon az MNB engedélye nélkül vagy bejelentés hiányában tevékenységet végezzenek.

Bár az MNB a 3TG FX Ltd., a Perfecto FX Ltd., valamint a 5Gulden Corporation Ltd. nevű társaságok tevékenysége miatt már 2015 decemberében büntető feljelentést tett, a jegybank a közelmúltban újabb büntetőeljárást kezdeményezett, mert a most lezárt piacfelügyeleti eljárás során újabb bűncselekmény gyanúja merült fel. 

Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés jutott a jegybank tudomására, miszerint 2016 nyarán a 3TG FX Ltd. veszteségeket okozott ügyfeleinek. Az MNB ezért javasolja, hogy akiknek az érintett piaci szereplőkkel szemben befektetésükből fakadó követelésük van, azt - a nyomozó hatóság munkájának elősegítése érdekében - haladéktalanul jelezzék a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál - olvasható az MNB közleményében.

Az ügy miatt az MNB ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az online platformot működtető szolgáltatókat gyakran az EU-n kívüli, jellemzően off-shore területen jegyzik be, ahol a jogszabályi követelmények kevésbé védik a befektetők érdekeit. A megfelelő engedélyekkel nem rendelkező ilyen szolgáltatók nem tartoznak az MNB felügyelete alá, és velük szemben a hazai befektető-védelmi garanciarendszer sem érvényesül. Hangsúlyosan ajánlott ezért, hogy a fogyasztók minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján ingyenesen elérhető, piacfelügyeleti figyelmeztetéseket is tartalmazó adatbázisban tájékozódjanak a piaci szereplők tevékenységének jogszerűségéről - szorgalmazza a jegybank.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: