A világot is leelőzi a francia kriptopénz!

A francia jegybank az általa gyarmatosított Szenegálban nem létező digitális pénzzel hívja fel a figyelmet a jövőre. 
Az afrikai muszlim országban az emberek fele nem rendelkezik bankszámlával.A mobilos fizetés azonban virágzik.A lehetőséget az észak-afrikai országban a CFA-nak köszönhetik, ami a világ egyik legfurcsább pénzneme.

Mindenkori értékét a francia kincstár garantálja.Természetesen ezt a kriptopénzt leginkább olyan afrikai országokban használják, ahol Franciaország gyarmatosított!Magyarul az egykori francia afrikai gyarmatokon.A sima CFA a legfurcsább pénznem az egész Földkerekségen.Elméletileg két pénz.Az egyik az kelet-afrikai frank (XOF).Ezzel a pénznemmel Beninben, Burkina Fasóba, Elefántcsontparton, Maliban, Nigerben, Szenegálban, Togóban és állítólag még Bissau-Guineában is fizetnek.

A másik pénznem a CFA, amellyel Kamerunban, Csádban, Kongóban, Egyenlítői Guineában, Gabonban és a Közép-Afrikai Köztársaságban fizetnek.A két pénz gyakorlatilag csere szavatos.Az eCFA pedig ennek a fajta franknak a blockchainre alapozott változata, amit Szenegálban használnak.Tunézia után ennek a digitális valutának a kibocsátásában Szenegál lesz a második ország a világon, ahol a bitcoin technológiát használják.

Az eCFA a dakari székhelyű Banque Régionale de Marchés és az eCurrency Mint Limited nevű fintech startup közös munkálkodásának eredménye.Amennyiben a pénznem sikeres lesz Szenegál lesz a világon az első ország, ahová hivatalosan is bevezetik majd az eCFA-t.Továbbá úgy tervezik, hogy a második körben a többi afrikai országokban is lehet fizetni majd.Egyelőre arról nincs szó, hogy a pénznemet a közép-afrikai országokra is kiterjesztik.
Egyébként az eCFA-t a banki rendszerünk, sőt a központi bank is támogatja.A gazdasági és pénzügyi fejlesztéseknek egyelőre ez a legbiztonságosabb módja Alioune Camara, a kelet-afrikai terület befektetési területére specializálódott BRM nevű szervezet elnöke szerint.Afrikában rendkívül nagy a digitális fizetőeszközök iránti érdeklődés.

A pirossal jelölt mező azok az országok, amelyek a közép-afrikai frankot használják, a zölddel jelöltek az eCFA-t kísérletként.

Például a dél-afrikai jegybank az Ethereum hálózaton működő okos szerződések megvalósításával, a Barclays Africe ABSA nevű leányvállalata pedig az R3 konzorciumban kísérletezik.Ezek azonban csak központi bank háttérszerű próbálkozásai.Ami azt jelentheti, hogy ha bejön a kísérlet Afrikába, hasonló pénznemet terjeszthetnek, vezethetnek be Afrikán kívül is.

„Az afrikai fintechek hajlamosak probléma fókuszúbb módon gondolkodni.Így lett például egyes konfliktuszónákban cserélgethető fizetési eszköz a mobiltelefonra feltöltött pénz és a letelefonálható perc.” – publikált az iAfrikan lap az eCFA-ról.Ehhez képest a bankok elég absztrakt megoldásokkal kísérleteznek.Érdemes figyelni, hogy a próbálkozások sikerrel járnak-e.

Forrás: fintechradar.hu 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: