Bajba vannak a tolvaj, rabló, gazember svájci frankos bankárok

A jelentés szerint a szeptember végével záródott három hónapban stagnált a gazdaság elsősorban amiatt, hogy különösen a hazai kereslet alakulásával összefüggő ágazatok teljesítménynövekedése a minimálisra lassult. 
Az utóbbi időszakban nyilvánosságra került svájci makrogazdasági adatok ugyanakkor azt jelzik, hogy a negyedik negyedévben a GDP ismét nő. 

Ennek alapján a SECO csütörtökön megerősítette a 1,5 százalékos idei svájci gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. Egyben azzal számol, hogy jövőre 1,8 százalék, 2018-ban pedig 1,9 százalék lesz a GDP bővülése. A SECO rámutatott arra, hogy bár a gazdasági növekedés várt üteme nem túl nagy, mindenképpen jelzi, hogy a svájci gazdaság kikerült a "frank sokkból". 

Ezzel arra célzott, hogy a svájci jegybank a múlt év január közepén váratlanul feladta a frank 1,20 eurós árfolyamküszöbét, aminek következményeként a frank árfolyama jelentősen emelkedett, megdrágítva a svájci exportot. A SECO előrejelzése szerint az idei 3,3 százalékos munkanélküliség jövőre 3,2 százalékra, a rákövetkező évben 3,1 százalékra mérséklődik. 

MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: