BÉT - Csökkenő forgalom mellett esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX pénteken 31 638,81 ponton, az előző hetinél 237,45 ponttal, 0,74 százalékkal alacsonyabban zárt.
A részvénypiac forgalma 41,59 milliárd forint volt az előző heti 69,86 milliárd forint után.

A vezető részvények árfolyamai a Magyar Telekom kivételével csökkentek. 

A Mol részvényeivel a héten 14,20 milliárd forint értékben kereskedtek az előző heti 18,17 milliárd forint után, árfolyama 2,21 százalékot, 455 forintot esett, és 20 100 forinton zárt pénteken.

Az OTP forgalma a múlt heti 30,13 milliárd forint után 13,21 milliárd forintot ért el a héten, a részvény árfolyama 0,49 százalékkal, 41 forinttal csökkent, pénteken 8370 forinton fejezte be a kereskedést.

A Richter-papírok árfolyama 27 forinttal, 0,44 százalékkal 6144 forintra csökkent, forgalmuk 11,38 milliárd forintot ért el a hét végére, míg az előző héten 19,23 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom részvényei pénteken 496 forinton zártak, ami 5 forintos, 1,02 százalékos emelkedés az előző péntekihez képest, a távközlési papírok forgalma 2,069 milliárd forint volt az előző heti 2,710 milliárd forint után.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 0,88 százalékkal, 16,82 ponttal magasabban zárt pénteken, mint egy héttel korábban, 1930,17 ponton fejezte be a kereskedést.

Hétfőn minimális emelkedéssel nyitott a piac, az elemzők várakozásának megfelelően érdemi elmozdulás nélkül zárta a napot. A Richterrel a reggeli órákban bejelentett negatív hír után 1 százalék feletti mínuszban indult a kereskedés, a gyógyszerpapír végül 1 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot. A társaság hétfő reggel közölte, hogy visszavonta egy általa kifejlesztett, a daganatos betegeknél alkalmazható gyógyszer törzskönyvezési kérelmét az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Az OTP 1,6 százalékos csökkenéséből a szakértő szerint csak 0,5 százalékot indokol, hogy 8 milliárd forintos kártérítés indult a bank ellen.

Kedden a befektetők főleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülésére figyeltek, a forgalom átlagos volt. A változatlanul 0,9 százalékos alapkamat és a jegybank inflációs jelentése sem okozott komolyabb meglepetést, a tőzsde minimális emelkedéssel zárta a napot.

Szerdán stagnálással indult a kereskedés, majd a nemzetközi hangulatnak megfelelően oldalazott a magyar piac. A nap legnagyobb nyertese az OTP volt, a bank ugyanis reggel a BÉT honlapján közölte, hogy az OTP banka Hrvatska adásvételi megállapodást írt alá a Société Générale csoporttal horvátországi leánybankja, a Splitska Banka megvásárlásáról. 

Csütörtökön és pénteken már az ünnepek miatti visszafogott forgalom, oldalazás jellemezte a kereskedést, megkezdődtek az év végi pozíciózárások, portfolióátrendezések, így nagyobb elmozdulás nem volt.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: