FM: a termelők alkupozíciójának megerősítését szorgalmazták az uniós mezőgazdasági miniszterek

A tárcavezetők kiálltak amellett, hogy az Európai Bizottság a jövő év folyamán tegyen olyan javaslatot, ami uniós szinten sikerrel veszi fel a harcot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. 
Gulyás Andrea közigazgatási államtitkár, a magyar delegáció vezetője a közlemény szerint elmondta: a V-4-ek szintjén és az uniós fórumokon is végig támogatták a kezdeményezést, a kormány határozottan kiáll a gazdálkodók védelmében. 

Magyarországon évek óta törvény szabályozza a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a tisztességtelen forgalmazói magatartást - hangsúlyozta. A közleményben kiemelte: a megtett intézkedéseken túl tovább kell javítani a gazdák élelmiszer-ellátási láncban betöltött helyzetét, hiszen ők a legkiszolgáltatottabbak. 

A tárca álláspontja szerint az áringadozások miatti kockázatot igazságosabban kell viselniük az ágazati szereplőknek, emellett növelni kell a piacok átláthatóságát. Az Európai Bizottság által tavaly életre hívott, magyar részvétellel működő Mezőgazdasági Piacokkal foglalkozó szakértői csoport novemberben hozta nyilvánosságra jelentését a témában, amely ajánlásokat fogalmaz meg a gazdák helyzetének stabilizálása érdekében. 

MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: