Ilyen otthonról álmodunk, végül ilyenbe vágunk bele

Az álomotthon háromszobás és legalább 100 négyzetméteres. Ekkora ingatlanra azonban az átlagos magyar vevőnek nem futja.
Leginkább zöldövezetbe, kertvárosba költöznénk lehetőleg önálló családi házba. Ám miután felmérjük lehetőségeinket, már szóba jöhetnek a sorházak és az ikerházak, vagy akár a panelek is. Az átlagmagyarnak 6-10 millió forintos önrésze van, 15-20 milliós ingatlant szemel ki és 16-17 évre adósodik el emiatt.

Az OTP Lakástakarék összesítése szerint minden harmadik takarékoskodó ingatlanra gyűjt, a lakástakarékban elhelyezett megtakarítások 74 százalékát azonban nem új vagy használt ingatlan vásárlására, hanem a meglévő felújítására költik.

Egyre gyakoribb, hogy a lakástakarékot kombinálják a lakáshitellel, így ugyanis jelentős megtakarításokat lehet elérni a hiteltörlesztés során.

Elméletileg már a cégek is támogathatják dolgozóik lakásvásárlási célú megtakarítását: ezt azonban a gyakorlatban csak a munkaadók 44 százaléka teszi, és további 5 százalék tervezi.

A mai 25-34 éves fiatalok 43 százaléka él a szüleivel. Az önálló ingatlan megszerzése többnyire a család bővülésekor válik fontossá számukra.

A leendő otthon kiválasztásakor fontos szempont számukra az ár és az elhelyezkedés. Hogy könnyen elérhető legyen tömegközlekedéssel, közel legyenek az egészségügyi és oktatási intézmények.

Az, hogy milyenek a szomszédok, milyen felszereltségű és fekvésű az ingatlan, csak másodlagos számukra.
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: