Londoni elemzők: mélyponton a pénzügyi válság kockázata a feltörekvő gazdaságokban

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői kedden ismertetett negyedéves tanulmányukban közölték, hogy a cég által kidolgozott, 28 feltörekvő gazdaságra kiszámolt átlagos kockázatjelző mérőszám (Capital Economics Risks Indicator, CERI) jelenleg 3,8.A mutató 0,1 ponttal emelkedett az előző mérés óta, de így is 13 évi mélypont közelében jár - hangsúlyozzák a ház londoni elemzői. 
A Capital Economics közgazdászai szerint e CERI-mutató láttán "azok is megnyugodhatnak, akiket még most is aggaszt a széleskörű pénzügyi összeomlás lehetősége a feltörekvő világban".

A több összetevőből álló CERI kockázatvizsgáló modell nullától 10-ig terjedő skálán méri a pénzügyi válság kockázatát.A részvény- és devizapiaci reálárfolyamok ingadozása, a magánszektor hitelellátása, a külkereskedelmi egyenleg és a rövid lejáratú külső adósságállomány figyelembevételével összeállított CERI-index a három közép-európai EU-gazdaságban, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban a 2-3 pont közötti tartományban van.

A ház londoni elemzői hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a vizsgált országcsoport alacsony kockázati átlagán belül széles sávban mozognak az egyes gazdaságok egyedi mérőszámai.

A legveszélyeztetettebbnek Latin-Amerika tűnik, mivel az öt legmagasabb CERI-mutatójú gazdaság közül három - a 10-es, vagyis maximális kockázati pontszámú Venezuela, valamint Argentína és Kolumbia - ezen a kontinensen van.A legtöbb figyelmet azonban Kína szintén magas - 7-es - kockázati indexe érdemli.Kínában a legnagyobb veszélyt a pénzügyi stabilitásra a hazai magánszektor adósságállományának folytatódó gyors ütemű növekedése jelenti - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház kimutatása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mérve a kínai magánszektor adósságrátája az elmúlt évtizedben 120 százalékról 170 százalékra duzzadt.

A cég szerint egyetlen más feltörekvő gazdaságban nem volt tapasztalható ilyen ütemű magánszektorbeli adósságnövekmény, és az ehhez hasonló mértékű emelkedés ritkán végződik jól, mivel szinte biztos, hogy e kizúdított hiteltömeg jelentős része nem jó helyre került.

Vannak azonban fontos különbségek is Kína és a többi feltörekvő gazdaság között hitelkockázati szempontból.Az egyik az, hogy a legnagyobb egyedi hitelezők és a legnagyobb egyedi adósok nem a magánszektorban, hanem állami kézben vannak, így egy hagyományos értelemben vett pénzügyi válság Kínában valószínűtlen.

A robbanásszerű hitelkiáramlás negatív hatása ehelyett az lehet, hogy a növekedés szempontjából nem hatékony beruházások finanszírozásával a kínai gazdaság hosszú távú növekedési ütemét lassítja.A cég szerint mindezek alapján valószínűtlen, hogy a többi feltörekvő gazdaságot egy esetleges hirtelen kínai pénzügyi válság sokkja fenyegetné, azt azonban megéreznék, ha a hosszú távú kínai növekedés jelentősen lassulna.

Más nagy londoni házak szerint rövidebb távon elsősorban az esetleges kínai-amerikai kereskedelmi háborút szenvedné meg a feltörekvő térség, különösen a kelet-ázsiai gazdasági régió.A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi helyzetértékelése szerint az elmúlt két évtizedben csökkent a nagy ázsiai exportőr gazdaságok közvetlen függősége az amerikai piactól, mivel a térség legtöbb gazdaságának Kína lett a legnagyobb kereskedelmi partnere.Kínának viszont továbbra is az Egyesült Államok a legnagyobb piaca, amely a kínai exportnak csaknem az ötödét veszi fel.

Ezért ha a kínai-amerikai kereskedelem elé a következő amerikai elnök, Donald Trump kormánya jelentős vámakadályokat emelne - ahogy azt Trump az elnökválasztási kampányban kilátásba helyezte -, annak az egész ázsiai feltörekvő térségben következményei lennének - hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.

MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: