Magosz-elnök: a kalászosok és az ipari növények rekordközeli terméssel zárták az idei évet

A bőséges csapadéknak köszönhetően rekordközeli terméssel zárták az idei évet a kalászosok és az ipari növények - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szervezet évértékelő, elnökségi és választmányi ülésén pénteken Tácon.
Jakab István elmondta, a kukorica termése idén meghaladja a 9 millió tonnát. Hozzátette: 2015-ben, amikor közel 3 millió tonna kukorica megsemmisült az aszályos nyáron, akkor a mezőgazdaság 0,2 százalékkal csökkentette a GDP-t. Az idei első három negyedév adatai alapján a szektor már 0,6 százalék többlettel járul hozzá a GDP-hez, ami ez év végére meghaladhatja a 0,8 százalékot is.

A Magosz elnöke szerint a termelés biztonsága kiemelten fontos, aminek egyik legfontosabb tényezője a vízgazdálkodás  megoldása, ezen múlhat az agrár-élelmiszergazdaság modernizációs programjának sikeressége. 

Kitért a Földet a gazdáknak programra is, melyben 290 ezer hektár földet értékesítettek, hektáronként 1,4 millió forintos átlagáron. Ezt "tisztességes piaci árnak" nevezte Jakab István. 

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a gazdák éves munkáját megköszönve azt mondta: a mezőgazdaság 2010-2015 között 47,6 százalékkal, 2015-ről 2016-ra  pedig további 1,3 százalékkal bővült. Hozzátette: a következő években 30-40 százalékos növekedési esély van még a mezőgazdaságban. A növekedés kulcsaként a nagy hozzáadott értékű fejlesztéseket, például feldolgozóüzemeket, hűtőházakat, új élelmiszeripari cégeket, illetve a kutatási eredmények és a felhalmozott tudás felhasználásának hatékonyságát említette.

Az államtitkár úgy fogalmazott: sikeres vidék nélkül, a vidék népességmegtartó ereje nélkül nem lesz sikeres Magyarország, mert a magyar gazdaság egyik "előrevivő ereje" még mindig a mezőgazdaság.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta: januárra készül el az országos jégeső elhárító rendszer megvalósíthatósági tanulmánya, a beruházás kétmilliárd forintból valósulhat meg. A kamara elnöke arról is beszélt, jövő év végén kamarai választásokat tartanak.

Kiss Norbert Ivó, a Magosz Fejér megyei elnöke elmondta: a megyében 25 településről 14 gazdakör működik, több mint 300 taggal. Hozzátette: Fejér megye területén 250 ezer hektár szántó, 71 ezer hektár konyhakert, 23 ezer hektár gyümölcsös és 31 ezer hektár szőlő van.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: