MNB: jelentősek a különbségek a pénzügyi intézmények karácsonyi hiteldíjai között

A tájékoztatásban kiemelték: a pénzügyi intézmények akció nélkül is jóval a törvényi plafon alatti teljes hiteldíj-mutatóval (THM) kínálják kölcsöneiket, a hitelkártyánál ugyanakkor a mutató közelíti a maximumot. 
A kis összegű (karácsonyi) fogyasztási hitelek közül az áruhitelek átlagosan 19,89-25,06 százalék közötti THM-mel kaphatók a különböző pénzügyi intézményeknél az MNB ingyenesen elérhető hitel- és lízingválasztó alkalmazásának december eleji adatai szerint. 

Mintegy négy-négy százalékpontnyi a különbség a jelenlegi kínálatban elérhető legdrágább és legolcsóbb személyi kölcsönöknél, (a piaci szereplőtől függően átlagosan 15,73-19,65 százalékos a THM), valamint a hitelkártyák esetében a kamatmentes, átlagosan 45 napos periódus után (35,15-39,06 százalékos a THM).

Ezekhez képest jóval nagyobb, 10 százalékpont feletti eltérés van a legolcsóbb és legdrágább folyószámlahitelek között (21,58 - 31,66 százalék). A jegybank hangsúlyozta, a megfelelő hiteltípus kiválasztásánál a fogyasztóknak ajánlatos előzetesen alaposan körülnézni, mert a legolcsóbb személyi kölcsön hiteldíja például éppen a fele lehet a legmagasabb THM-mel kínált folyószámlahitelének. 

A fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény szerint az áruhitelek, folyószámlahitelek és hitelkártyák THM-jének maximuma 39 százalékkal, a személyi kölcsönöknél pedig 24 százalékkal haladhatja meg a jegybanki alapkamatot. Így tavaly és idén november között 0,75 százalékkal mérséklődött a fogyasztási hitelek jogszabályi THM-plafonja önmagában azért, mert a jogalkotó a jegybanki alapkamathoz kötötte a hitelek árát - közölte az MNB. A jegybankhoz az idei év első tíz hónapjában 522 fogyasztói megkeresés érkezett a fogyasztási kölcsönökkel kapcsolatban. 

Ezen belül a legtöbben a hitelkártyák, a legkevesebben a folyószámlahitelek kapcsán tettek panaszt vagy jelezték észrevételeiket. A közlemény szerint a fogyasztói jelzések, illetve a jegybank egyéb adatai alapján folyamatosan vizsgálják, hogy a pénzügyi intézmények betartják-e a fogyasztási hitelekhez kötődő jogszabályi előírásokat. Jogsértés, így a THM-re vonatkozó előírások be nem tartása miatt idén márciusban, júniusban, szeptemberben és novemberben is hozott felügyeleti intézkedéseket az MNB különböző piaci szereplőknél.

MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: